Nikola Mak i Gordan Jandroković primili Njemačko-hrvatsku skupina prijateljstva Bundestaga

Zagreb - U okviru radnog posjeta RH, Njemačko-hrvatska skupina prijateljstva njemačkog Bundestaga susrela se s Nikolom Makom, zastupnikom njemačke manjine u Hrvatskom saboru. Na sastanku je bio nazočan i zastupnik srpske manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac.

Istaknuta je važnost daljnjeg razvijanja odnosa dvaju parlamenata u čemu posebnu ulogu imaju međuparlamentarne skupine prijateljstva. Zastupnici Nikola Mak i Milorad Pupovac upoznali su goste sa stanjem na području politike prema manjinama u RH te izrazili zadovoljstvo interesom zastupnika Bundestaga za razvoj prava nacionalnih manjina.

Milorad Pupovac je rekao da predstavnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, osim što se bave rješavanjem tekućih problema, stvaraju temelje za daljnju politiku i cjelokupan odnos prema manjinama. ''Vjerujemo da se sva otvorena pitanja o manjinama mogu riješiti u skoroj budućnosti'', dodao je. U nastavku razgovora Milorad Pupovac odgovarao je na pitanja gostiju o problemima povratnika od kojih je najaktualniji problem nezaposlenosti i nedovoljna razvijenost regija u kojima žive povratnici, te o odnosima katoličke i pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Zastupnik njemačke nacionalne manjine Nikola Mak upoznao je nazočne sa sustavom izbora zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor te s njihovim ovlastima i dužnostima. Naglasio je kako cjelovit sustav zaštite proizlazi iz kvalitetnog zakonskog okvira koji pokriva ovo područje, a koji obuhvaća Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i čitav niz posebnih zakona. Nikola Mak je zaključio sastanak osvrnuvši se na položaj njemačke nacionalne manjine u RH. 

Gordan Jandroković i Njemačko-hrvatska skupina prijateljstva Bundestaga U nastavku radnog posjeta Njemačko-hrvatsku skupinu prijateljstva u njemačkom Bundestagu  primio je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku zahvalio je na potpori koju je Njemačka pružala Hrvatskoj od njezine samostalnosti, a posebno na političkoj potpori na njezinom putu prema punopravnom članstvu u EU. Na sastanku se razgovaralo o članstvu RH u NATO savezu te odnosima u regiji. Gordan Jandroković kazao je kako  je glavni vanjskopolitički cilj RH, osim pristupanja EU, i članstvo u NATO-u. Dodao je kako je članstvo vrlo važno zbog sigurnosnog pozicioniranja RH jer se nalazi u složenom geografskom okruženju. U nastavku se razgovaralo o stanju u susjednoj Bosni i Hercegovini i aktualnim izborima u toj zemlji. 

Na kraju sastanka goste su zanimali odnosi sa Slovenijom i otvorena pitanja oko međudržavne granice. Gordan Jandroković je kazao kako je RH spremna o tom pitanju ići na međunarodnu arbitražu kako bi se dosadašnji problemi uspješno priveli kraju.