Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2018. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

Vukovar - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te brojni saborski zastupnici sudjelovali su na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2018. koje se odvija pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uoči sudjelovanja u Koloni sjećanja rekao je kako je poruka iz Vukovara Hrvatskoj i svijetu da je rat najgore rješenje sukoba te da je, bez obzira na svu tragediju, u konačnici to bila velika pobjeda.

"Danas smo ovdje došli u prvome redu iskazati poštovanje prema gradu Vukovaru, prema Vukovarcima, Vukovarkama i izraziti im zahvalnost za sve što su učinili za Hrvatsku. Prisjećamo se žrtava, poginulih, nestalih, ubijenih branitelja i civila, radilo se o velikoj tragediji, o velikoj nesreći", kazao je Jandroković.

Također je naglasio kako je poruka iz Vukovara hrvatskome narodu i cijelome svijetu da je rat najgori način rješavanja sukoba te da uvijek trebamo tražiti rješenja mirnim putem, pregovorima i pritom voditi računa o dostojanstvu i dignitetu svakog naroda.

"Hrvatski narod je u Vukovaru pokazao junaštvo, spremnost na žrtvu, hrabrost, spremnost da se bori za svoju slobodu i domovinu, i bez obzira na svu tragediju ovo je u konačnici bila jedna velika pobjeda. To je bila bitka koja je presudila, koja je odlučila i dovela do konačne pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu", zaključio je Jandroković.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, nakon održanog komemorativnog programa u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, predsjednik Sabora Jandroković i brojni saborski zastupnici i drugi državni  dužnosnici, pripadnici Hrvatske vojske, branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih branitelja i mnogobrojni građani iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva sudjelovali su u Koloni sjećanja na vukovarske žrtve, koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara te nositelji zastava ratnih postrojbi iz Domovinskog rata.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u spomen na branitelje i civile stradale u agresiji bivše JNA i paravojnih srpskih postrojbi na Vukovar 1991., počast žrtvama Vukovara odali su i zajednički vijenac položili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, a svetu misu predvodio je željezanski biskup Egidije Ivan Živković.
 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uz saborsko izaslanstvo položio je vijenac i upalio svijeću i na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.
 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora