Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2019. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

Vukovar -  Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te brojni saborski zastupnici sudjelovali su na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2019. koje se odvijalo pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta".

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je Vukovar simbol hrvatske slobode i borbe za neovisnost dok je vukovarska tragedija velika trauma na hrvatskom nacionalnom biću.

- Svake se godine ovdje okuplja velik broj ljudi i osjeća tu ranu Vukovara, ali i veliki ponos i zahvalnost ovom gradu i ljudima koji su ga branili, jer su svojim herojstvom i požrtvovnošću doveli do toga da Hrvatska pobijedi u Domovinskom ratu i da se otvori put slobodi i neovisnosti, rekao je Jandroković na obilježavanju obljetnice vukovarske tragedije.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 28. obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu zajednički su vijenac položili i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković koji su do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desetcima tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar.

Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo branitelja grada Vukovara na čelu s posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem.

Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar, u kojoj je stradalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila od koji je više od 300 još uvijek na popisu zatočenih i nestalih, molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić. Nakon molitve i polaganja vijenaca predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković položio je cvijeće na grobove general-bojnika Blage Zadre i pukovnika Marka Babića. Svetu misu na groblju predvodio je biskup mostarsko-duvanjski, mons. Ratko Perić. 

Predsjednik Sabora Jandroković s izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeću i podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora