Obilježen Svjetski dan Roma

Zagreb - Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Vesna Bedeković i saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana Roma Veljko Kajtazi,  zajedno s brojnim uglednicima iz hrvatskoga političkog, akademskog i  diplomatskog života te predstavnicima nevladinih institucija sudjelovali su u petak na središnjem obilježavanju Svjetskog dana Roma održanom u Hrvatskom državnom arhivu. 

U cijelom svijetu Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Londonu, a koliki je značaj tog događaja dokazuje činjenica da su na Kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni i proglašenju službenog romskog jezika.

- Četrdeset i sedam godina od tada i još uvijek se borimo da očuvamo dostojanstvo tih poruka i da pošaljemo poruku, da Romi neće, u bilo kojem kontekstu ili za bilo koji viši cilj, prihvatiti da ih ostali nazivaju drugačije nego Romi, da naš jezik nazivaju drugačije nego romski ili da našu zastavu ne čuvamo u obliku u kojem je usvojena. Na tradiciji romskog pokreta pokrenute su brojne organizacije i inicijative koje nažalost nisu dale željene rezultate. Model inkluzije koji njegujemo u Hrvatskoj i koji podrazumijeva sudjelovanje Roma u procesima odlučivanja na jednakoj razini s ostalim akterima je jedini model koji mi prihvaćamo i prepoznajemo. To nisu uspjesi od jučer već kontinuirani rad koji je romskoj zajednici, barem u političkom smislu, omogućio da se pozicionira kao jednakopravan subjekt u svim procesima koji su za nas važni. Izjednačili smo se i s drugim manjinskim i interesnim skupinama i postigli smo jako puno”, izjavio je Veljko Kajtazi.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” svake godine u suradnji s Vijećima općina, gradova i županija i na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija dodjeljuje i godišnju nagradu zaslužnim osobama iz javnog života za dugogodišnji rad i doprinos razvoju romske zajednice u Republici Hrvatskoj. Ove godine nagrada je pripala Aleksandru Tolnaeuru, predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske za doprinos razvoju romske zajednice na području obrazovanja, stjecanja znanja te za doprinos očuvanju romskog jezika kao povijesno-kulturnog bogatstva i raznolikosti svjetske nematerijalne  kulturne baštine. Uz to, nagrada je dodjeljena i veleposlaniku Republike Indije u Hrvatskoj, Sandeepu Kumaru, za doprinos razvoju romske zajednice u Republici Hrvatskoj i njezinom povezivanju s pradomovinom Indijom.

Autor: Služba za medije