Objavljeni konačni rezultati online kviza o poznavanju Sabora: Prva gimnazija Varaždin najuspješnija

Zagreb - Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u petak, 29. travnja drugo po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola. 

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su srednjoškolci iz 50 škola diljem Hrvatske, ukupno 150 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu je svaki učenik u timu imao svoju zamjenu. Učenici su iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarali na 30 pitanja u vremenu od 30 minuta. 

Sukladno Pravilima natjecanja, preliminarni poredak 10 najuspješnijih timova škola objavljen je na dan natjecanja na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora, a konačni poredak 10 najuspješnijih timova objavljen je u ponedjeljak, 2. svibnja.

Prema konačnim rezultatima, tri najuspješnije škole po broju osvojenih bodova, od mogućih 90, su: Prva gimnazija Varaždin (90), III. gimnazija Osijek (85,75) i Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb (85,58).

Tročlani tim učenika 4. razreda Prve gimnazije Varaždin u sastavu Teo Čop, Jan Špiclin i Erik Trakoštanec, koji je pripremala za natjecanje prof. Ivana Žnidarić Kajić, osvojio je maksimalan broj bodova od mogućih 90. Sva trojica učenika riješili su 30 pitanja kviza bez ijedne greške i time pokazali izvanredno znanje u poznavanju Hrvatskoga sabora, njegove ustavne uloge, nadležnosti i zakonodavnih procedura, ali i ustroja državne vlasti i političkoga sustava. 

Čak 18 posto škola (9 škola) riješilo je test s više od 90 posto točnih odgovora, 38 posto škola (19 škola) ostvarilo je uspješnost od 80 i više posto, 60 posto škola (30 škola) imalo je najmanje 70 posto točnih odgovora, a čak 84 posto škola (42 škole) imalo je najmanje 60 posto točnih odgovora. Samo 16 posto škola (8 škola) imalo je uspješnost ispod 60 posto. Od timova škola koji su imali 90 i više posto točnih rezultata, čak 5 timova riješilo je test u rekordnom vremenu po učeniku od cca 10 minuta. 

Svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Sve škole koje su sudjelovale na kvizu, kao i svi mentori učenika dobit će zahvalnice Hrvatskoga sabora. 

Informatičku podršku online kviz natjecanja osigurao je CARNet.

Konačni rezultati online kviz-natjecanja za učenike srednjih škola "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"