Odbor za europske poslove donio Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2018. godinu

Zagreb - Odbor za europske poslove donio je na svojoj 29. sjednici Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2018. godinu. Radni program je instrument kojim se odabiru prioriteti Sabora u europskim poslovima, a ovo je šesti takav program od ulaska Hrvatske u Europsku uniju i drugi u aktualnom, devetom, sazivu Hrvatskoga sabora.

Postupak donošenja Radnog programa za 2018. započeo je prethodnom raspravom o djelovanju Sabora u europskim poslovima u prosincu prošle godine, nakon koje je Odbor za europske poslove uputio poziv radnim tijelima da dostave obavijest o prijedlozima zakonodavnih akata i novih inicijativa Europske komisije iz djelokruga odbora koje predlažu za uvrštavanje u Radni program. Pozivu se odazvalo 13 radnih tijela, koja su predložila uvrštavanje ukupno 20 novih inicijativa i 23 zakonodavna prijedloga u Radni program.

Odbor za europske poslove je u Radni program uvrstio sve zaprimljene prijedloge radnih tijela. Također, na vlastiti poticaj, Odbor je odlučio uvrstiti dodatne tri inicijative iz Programa rada Europske komisije za 2018. godinu, jedan prijedlog zakonodavnog akta i jedan dokument vezan uz članak 50. Ugovora o Europskoj uniji, odnosno Brexit. Naime, očekuje se kako će do kraja godine biti objavljen Sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

Slijedom prošlogodišnjeg Radnog programa Odbor za europske poslove zaprimio je ukupno 38 stajališta Republike Hrvatske, te je, uzimajući u obzir mišljenja matičnih radnih tijela, donio jednako toliko zaključaka o stajalištima. S obzirom da dinamika provedbe Radnog programa ovisi prvenstveno o dinamici zakonodavnog procesa u institucijama EU-a, moguć je nastavak provedbe i nakon isteka godine za koju je Radni program donesen. Odbor za europske poslove će i dalje sva stajališta Republike Hrvatske odmah po primitku prosljeđivati matičnim radnim tijelima, kako bi se i na taj način u postupke donošenja odluka na europskoj razini uključilo što više zastupnika.

Autor: Odbor za europske poslove