Odbor za europske poslove održao sastanak s izaslanstvom Odbora za europske poslove danskog parlamenta Folketingeta

Zagreb - Predsjednik saborskoga Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, potpredsjednik Odbora Jozo Radoš i članovi Ingrid Antičević-Marinović, Igor Kolman i Igor Rađenović, održali su sastanak s izaslanstvom Odbora za europske poslove danskog parlamenta Folketingeta, na čelu kojeg je Eva Kjer Hansen. 

Daniel Mondekar upoznao je danske kolege s cijelim nizom novih zadaća pred kojima se nalazi saborski Odbor za europske poslove. Sabor se u formiranju ovog novog odbora pomno konzultirao s većinom zemalja članica Europske unije o njihovim iskustvima, te je na temelju tih spoznaja Hrvatski sabor usvojio model koji najbolje odgovara hrvatskim prilikama. S tim u svezi usvojen je i Zakon o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima. Sa 17 članova, Odbor za europske poslove Hrvatskoga sabora najveći je saborski odbor, a uskoro će izabrati i 6 vanjskih članova. Na temelju Radnog programa Europske komisije i Radnog programa predsjedavanja Vijećem Europske unije, Hrvatski sabor donijet će svoj Radni program, a najvažnije je da svi saborski odbori budu uključeni u izradu tog radnog programa. 

Eva Kjer Hansen istaknula je važnost kvalitetne suradnje među članovima odbora, posebno naglasivši kako je potrebno „držati se zajedno“ kada je u pitanju davanje mandata članovima vlade bez obzira na različite stranačke pripadnosti. Esben Lunde Larsen, član danskog izaslanstva, naglasio je važnost komuniciranja europskih tema s javnošću budući da su upravo te teme najčešće javnosti teško razumljive. Stoga je danski parlament otvorio poseban Ured za informiranje gdje bilo tko, građani, novinari, može postaviti bilo koje pitanje vezano za EU poslove. 

Kako će izaslanstvo Folketingeta nakon Hrvatske posjetiti i parlamente Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije, Igor Kolman istaknuo je više nego dobru suradnju koju Hrvatska ima sa zemljama u regiji, te informirao danske kolege o Centru izvrsnosti, projektu kojeg je pokrenulo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a okuplja stručnjake koji su sudjelovali u pregovorima Hrvatske s EU, kao i u pripremama za članstvo u NATO-u, kako bi svoja znanja i iskustva prenosili zemljama u regiji, ali i zemljama šireg susjedstva tj. južnog Mediterana. 

Tijekom sastanka hrvatski i danski zastupnici razmijenili su iskustva na određenim konkretnim primjerima rada njihovih odbora, kako bi Hrvatska kao nova članica Europske unije naučila iz pozitivnih iskustava danskog parlamenta. 

U sklopu svog posjeta Hrvatskome saboru, izaslanstvo Odbora za europske poslove danskog parlamenta, sastat će se i s Dragicom Zgrebec, potpredsjednicom Hrvatskoga sabora. 
 

Autor: Služba za medije