Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao tematsku sjednicu

Zagreb - Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je tematsku sjednicu s temom: "Položaj hrvatske nacionalne manjine s posebnim osvrtom na hrvatsku manjinu u Republici Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori". Na sjednici su, uz predsjednika i članove Odbora, sudjelovali i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, predstavnici Vlade RH, Ureda Predsjednika RH, članovi različitih institucija i predstavnici hrvatske manjine u susjednim državama. 

Sjednicu je otvorio predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić. Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u uvodnom je izlaganju naglasio da Hrvatska njeguje visoke standarde zaštite manjina te, po načelu reciprociteta, ima pravo tražiti od drugih zemlja takvu zaštitu hrvatske manjine u tim zemljama. Ministar je obavijestio nazočne da je u završnoj fazi izrada Strategija odnosa Republike Hrvatske prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske kojoj će se prilagoditi ustrojstvo i rad Hrvatske matice iseljenika. Zaključio je da se politika skrbi za Hrvate izvan Hrvatske neće mijenjati ni kada Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, obraćajući se nazočnima, istaknuo je predanost brizi za Hrvate izvan domovine podsjetivši pritom da je Hrvatska uredila prava manjina i Ustavom. Po prvi put, naglasio je, u Hrvatskoj postoji konsenzus političkog djelovanja Hrvatskoga sabora, Vlade i predsjednika države prema Hrvatima izvan Hrvatske.

Predstavnik Hrvata iz Vojvodine Slaven Bačić rekao je da je od početka 90-ih godina prošlog stoljeća Vojvodinu napustilo oko 35 tisuća Hrvata. Kazao je da očekuje od Hrvatske pomoć u ostvarivanju manjinskih prava, ali i rješavanje pitanja državljanstva i školovanja hrvatske djece iz Vojvodine u Hrvatskoj. Također je rekao da očekuje poziv hrvatske države sunarodnjacima u Vojvodini da se na sljedećem popisu stanovništva izjasne kao Hrvati, što bi trebala biti poruka da iza njih stoji hrvatska država. Predstavnik Hrvata iz Crne Gore Miroslav Franović naglasio je da se oko sedam tisuća ljudi izjašnjava kao Hrvati te da je još nekoliko tisuća Hrvata koji se izjašnjavaju kao "neopredijeljeni, bokelji ili katolici", a sve zbog straha. Naglasio je nužnost da Hrvati, koji čine nekoliko posto crnogorskog pučanstva u Crnoj Gori, opstanu kao zajednica jer su izloženi snažnoj asimilaciji. Izaslanik Hrvata u Sloveniji Petar Antunović rekao je da u Sloveniji živi oko 40 tisuća Hrvata, od čega njih 11 tisuća u Ljubljani. Napomenuo je da oni nemaju probleme poput sunarodnjaka u Crnoj Gori ili Srbiji, ali da su prisutni problemi s jezikom i kulturnom autonomijom.

Nakon provedene rasprave, predsjednik Odbora Ivan Bagarić pročitao je nacrt prijedloga zaključaka koji će biti upućeni na usvajanje Hrvatskome saboru.

Autor: Služba za odnose s javnošću/Hina