Odbor za poljoprivredu raspravljao o mjerama koje se poduzimaju u suzbijanju afričke svinjske kuge

Zagreb – Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je u subotu svoju 110., tematsku sjednicu na kojoj je provedena rasprava o pojavi afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj i mjerama koje se poduzimaju s ciljem njezinog suzbijanja. 

– Ministarstvo poljoprivrede niz godina poduzima brojne aktivnosti kako bi se najprije spriječio unos virusa, a ako i kad se to dogodi, kako bi se virus što prije detektirao i suzbio. Te aktivnosti započete su 2018. godine. Nažalost, sumnja u postojanje afričke svinjske kuge, koja je postavljena 23. lipnja, potvrđena je 26. lipnja. Žarište su Drenovci, a zatim Gunja. Do današnjeg dana potvrđena su 163 slučaja. Prva naredba donesena je odmah nakon potvrde sumnje, pri čemu su se mjere počele provoditi kao i ograničenja prometa životinjama, prije nego što je sumnja potvrđena, uvodno je rekla ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Istaknula je kako je u prvim danima nakon pojave ove bolesti u Županji osnovan Nacionalni krizni stožer za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge koji, ovisno o epidemiološkom stanju na terenu, poduzima daljnje mjere i aktivnosti vezane za borbu protiv njezinog daljnjeg širenja. Kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa te u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za ilegalni promet.

Također, u svrhu veće efikasnosti i žurnog suzbijanja bolesti, Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kontinuirano se dopunjuje novim mjerama koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja, pri čemu se eutanazija i zbrinjavanje provode uz poštivanje mjera dobrobiti životinja. 

–U četvrtak smo na sjednici Vlade donijeli nekoliko zaključaka iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, dio kojih se odnosi na bolest afričke svinjske kuge, a dio na ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda, dodala je ministrica Vučković.

–U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ovlaštene veterinarske organizacije osigurale su dodatne timove na područjima s ograničenjem za provedbu mjera propisanih Naredbom od 20. srpnja 2023. godine. Veterinari su se odazvali i došli s opremom koju su imali, ali nedostaje pomoći od strane civilne zaštite, vojske ili nekog trećeg u prijenosu eutanaziranih životinja do kamiona za prijevoz u kafileriju, kao jedan od problema naveo je Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore.  

–Život ne smije biti prekinut i prodaja mora funkcionirati pod kontroliranim uvjetima. Svi moramo upregnuti snage kako bi struka zajedno sa Ministarstvom pronašla model da se nezaražene životinje mogu pustiti u slobodnu prodaju. Zabrani li se trgovina, pod okriljem noći događaju se nezakonite aktivnosti, istaknuo je Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske koji se telefonski uključio u rad tematske sjednice.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir upozorila je na ozbiljnost situacije te da je uz Sisačko-moslavačku županiju, gdje postoje određena ograničenja zbog pojave afričke svinjske kuge, najteže pogođena Slavonija u kojoj se odvija glavnina proizvodnje svinjskog mesa. Stoga je važno nastaviti razgovore s klaoničarima i prerađivačima mesa kako se zdrave svinje ne bi eutanazirale već išle na klanje i u preradu, smatra Petir. U tom smislu je pozitivnim ocijenila izuzeće koje je Hrvatska dobila od Europske komisije za premještanje svinja u zatvorenim sustavima i održavanje klaonica koje će raditi po posebnim uvjetima. 

–Treba učiniti sve kako bi se štete smanjile na minimum, rekla je Petir i dodala da, uz obeštećenje za poljoprivrednike čije su životinje pogođene ovom bolešću, najava Ministarstva o plaćanju prekategorizacije objekata gospodarstvima koja su poboljšala standarde može biti pomoć kako bi se izbjegla eutanazija životinja. 

Petir je podsjetila i kako je Odbor više puta od Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza tražio da u dijalogu pronađu rješenje za štete koju divljač, a posebice divlje svinje, čine na poljoprivrednim usjevima i nasadima. – S obzirom na to da su divlje svinje i prijenosnici afričke svinjske kuge, potrebna i opravdana je mjera kojom se lovoovlaštenike poziva i podupire u smanjenju populacije divljih svinja, zaključila je Petir.

S obzirom na teško nevrijeme koje je Slavoniju pogodilo u dva navrata, Petir je nadalje  upozorila na težak položaj poljoprivrednika stočara, posebice proizvođača mlijeka, koji su još uvijek bez električne energije te je pozvala na otvaranje robnih rezervi i dostavu agregata tim gospodarstvima. 

Zastupnik Stipan Šašlin, koji je zajedno s predsjednicom Odbora Marijanom Petir inicirao tematsku sjednicu, upozorio je na ozbiljnost situacije koja se u javnosti ne percipira dovoljno, ali i na važnost rasprave o mjerama koje se poduzimaju kako bi se spriječilo širenje bolesti i pomoglo poljoprivrednicima čija su gospodarstva pogođena ovom bolešću.

U raspravi su sudjelovali članovi Odbora za poljoprivredu Nikša Vukas, Martina Vlašić Iljkić, Dragana Jeckov, Siniša Jenkač, Goran Ivanović i Ankica Zmaić te saborski zastupnici Daniel Spajić, Marin Miletić i Domagoj Hajduković.

Snimka 110. sjednice Odbora za poljoprivredu dostupna je putem sljedeće poveznice: https://youtube.com/live/L6dX-tYoZgY?feature=share