Odbor za poljoprivredu raspravljao o mjerama zaštite vinograda od bolesti zlatne žutice vinove loze

Zagreb - Na području Istre zaraženo je više od 10 posto vinograda, više od 60 hektara je iskrčeno, a država je vlasnik preko 300 hektara zapuštenih vinograda, istaknuto je na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu vezano uz aktivnosti koje se provode u suzbijanju bolesti zlatne žutice vinove loze čiji su glavni izvor zaraze zapušteni vinogradi.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić upozorio je na nedovoljno aktivne mjere suzbijanja koje su rezultirale širenjem bolesti, ustvrdivši kako Akcijski plan ne propisuje jasne načine evidentiranja upotrebe sredstava zaštite bilja i ne predviđa dostatan monitoring. Potrebno je osigurati financijska sredstava za obeštećenje posjednika u državnom proračunu RH za 2018. godinu, a država kao odgovoran vlasnik treba biti uzor vinogradarima, istaknuo je Panenić.

Informiranje, educiranje, sankcioniranje i podizanje razine odgovornosti posjednika, uz osiguranje sredstava za krčenje zaraženih vinograda, jedino su rješenje za bolest zlatne žutice vinove loze, istaknuto je u raspravi. Pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum zaključno je najavila plan budućeg sufinanciranja domaće rasadničarske proizvodnje, osiguranje sredstava za obeštećenje vlasnika bilja u okviru Programa ruralnog razvoja i Nacionalnog programa pomoći sektoru vina. Uz navedeno, planiranim noveliranjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu stvorit će se uvjeti učinkovitog praćenja raspolaganja i provođenja mjera zaštite na državnom poljoprivrednom zemljištu, dodala je.

Autor: Odbor za poljoprivredu