Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu održao sastanak s izaslanstvom Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske

Zagreb – Predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić s članovima Odbora sastao se u petak s izaslanstvom Odbora za harmonizaciju s EU-om Velike nacionalne skupštine Turske predvođeno Mehmetom Kasumom Gülpinarom, predsjednikom Odbora. Razgovaralo se o području prometa, gospodarstva, turizma i ulaganjima.

Predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Ćosić predstavio je uvodno rad saborskog Odbora kojemu je na čelu, potvrdio hrvatsku podršku turskom putu u EU te istaknuo kako Hrvatska i Turska imaju puno zajedničkih interesa na gospodarskom planu, ističući posebno uspostavu brodskih i zračnih linija između dviju država. Ćosić je u nastavku rekao kako i Vlada i Sabor rade na olakšavanju procedura za daljnje investicije i daljnji razvoj gospodarskih odnosa te istaknuo kako se u više hrvatskih luka pripremaju natječaji za koncesije za kontejnerski, teretni i putnički promet.

Predsjednik Odbora za harmonizaciju s EU-om Gülpinar iskazao je zadovoljstvo razvojem odnosa dviju država u pozitivnom smjeru te rekao kako postoji prostor za intenzivniju suradnju u području ulaganja i u trgovinskoj razmjeni. Naveo je da dvadesetak turskih tvrtki ulaže u hrvatski privatni sektor, posebice u području nautičkog turizma. U nastavku razgovora Gülpinar je izrazio nadu da će se svi natječaji u Hrvatskoj na kojima su u posljednje vrijeme sudjelovale turske tvrtke privesti kraju na obostrano zadovoljstvo svih strana. – Svoje ćemo znanje i informacije o gradnji pomorskih luka, marina i zračnih luka diljem svijeta rado podijeliti s vama, rekao je na kraju Gülpinar.

Državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac predstavila je resor koji pokriva naglasivši kako je razvoj infrastrukture, svih oblika prometa i telekomunikacija važno za razvoj svake zemlje, pa tako i Hrvatske. Govorila je o dosadašnjem razvoju cestovnog prometa te istaknula buduću usmjerenost na razvoj željezničke infrastrukture koja je vrlo važna i za lučki sektor. Mrakovčić Kostelac vidi dodatnu mogućnost uspješne suradnje hrvatske i turske strane kroz uspostavu redovitih linijskih brodskih servisa između luka dviju država čime bi se mogla povećati i ulaganja, ali i trgovinska razmjena. Predstavila je i neke od budućih infrastrukturnih projekata kako za kontejnerski tako i za putnički terminal te daljnja ulaganja u sektor nautike.

Razgovaralo se i o određenim izazovima u sklopu postojećih ulaganja, ali i privlačenju novih, a zaključeno je kako će se na obje strane učiniti sve što je moguće da se postojeće administrativne zapreke riješe te da će se poduzeti svi potrebni koraci u smjeru pojednostavljenja procedura za ulagače.

Autor: Služba za medije