Odbor za ravnopravnost spolova izvijestio o manifestacijama povodom Europskog dana jednakih plaća

Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora izvijestio je da se na današnji dan, 2. ožujka, po drugi put obilježava Europski dan jednakih plaća. 

Europskim danom jednakih plaća upućuje se na činjenicu da žene u Europskoj uniji moraju raditi oko 62 dana više kako bi zaradile prosječnu plaću muškaraca u 2011. godini. Prema podacima Eurostata, godišnji iznos plaća žena u EU manji je za 17,1 posto od iznosa koji zarade muškarci. Europska je unija 2011. godine službeno uvela Europski dan jednakih plaća, iako se taj dan u zemljama EU obilježava na različite datume. Aktivnosti u svakoj članici pitanje su dogovora između nacionalnih odbora i svih zainteresiranih sudionika, uključujući organizacije civilnoga društva. 

Na ovaj dan najčešće se organiziraju sljedeće aktivnosti i javna događanja: građani/građanke nose crvene torbe koje predstavljaju ekonomsku diskriminaciju i „crveni minus“ na računu, vlasnike trgovina potiče se da ukrašuju izloge crvenim torbama, na javnim površinama postavljaju se infopunktovi i štandovi kojima se privlači pozornost i motivira javnost na sudjelovanje, u kafićima i restoranima nudi se piće i hrana uz popust za žene koji je identičan razlici u plaćama između žena i muškaraca, organiziraju se forumi, okrugli stolovi i rasprave o razlikama u plaćama. Osim toga, za poslodavce se organiziraju radionice i edukativni seminari o načinu izračuna iste plaće za rad jednake vrijednosti, za posloprimce o vještinama pregovaranja te za sindikaliste o izradi kolektivnih ugovora koji poštuju načelo iste plaće za rad jednake vrijednosti.

Autor: Odbor za ravnopravnost spolova