Odbor za ravnopravnost spolova raspravljao o suzbijanju nasilja u partnerskim vezama

Zagreb – Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI organizirao je tematsku sjednicu „Suzbijanje nasilja u partnerskim vezama“ u povodu obilježavanja 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

Predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Ivan Vilibor Sinčić uvodno je istaknuo važnost obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te podsjetio kako se odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava u znak sjećanja na brutalnu likvidaciju sestara Mirabal 25. studenoga 1960. u Dominikanskoj Republici po nalogu zloglasnog diktatora Rafaela Trujilla. 

Govoreći o prevenciji nasilja u partnerskim vezama i radu na promicanju rodne ravnopravnosti, potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Irena Petrijevčanin Vuksanović naglasila je kako civilni sektor u kontinuiranom radu s Odborom za ravnopravnost spolova i resornim ministarstvom može biti pokretač značajnih promjena.

Nataša Bijelić, ispred Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) predstavila je rezultate istraživanja u okviru projekta Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima. Bijelić je, govoreći o rezultatima evaluacije pilot-programa edukacije, istaknula da je u istom sudjelovalo 330 mladih, učenika i učenica iz 12 srednjih škola iz različitih dijelova RH. 

-Mladi su kroz interaktivne aktivnosti i diskusije imali priliku saznati više o rodnim stereotipima i rodnoj ravnopravnosti, kvalitetnim i štetnim vezama te nasilju u vezi. Bijelić je istaknula da je 43,3 posto mladih iskusilo nasilnu vezu iz čega proizlazi da je nasilje sastavni dio veza. Rodni stereotipi prisutni su i u tretmanu dječaka i djevojčica od strane nastavnika, iz čega proizlazi da je škola agens socijalizacije koji podupire rodne stereotipe. Primjerice, dječake se više sumnjiči ako je nešto potrgano ili ukradeno, dok se od djevojčica očekuje da budu tiše u učionici. Poražavajući su i podaci da jedna trećina mladih ima stavove koji opravdavaju upotrebu nasilja, zaključila je Bijelić.  

Nakon programa edukacije mladih koji je trajao od 12 do 15 školskih sati neki rodni stereotipi su se smanjili, više mladih prepoznaje vrste nasilnog ponašanja kad se susreće s njim, dodala je Bijelić. 

Svi sudionici tematske sjednice suglasni su oko važnosti kontinuiranog rada na programima prevencije nasilja u partnerskim vezama te edukacije mladih. Razgovaralo se i o nasilju nad LGBT osobama kao i o važnosti ratificiranja Istambulske konvencije u Hrvatskom saboru. 

U radu tematske sjednice, uz zastupnike i zastupnice, sudjelovali su i predstavnici i predstavnice nadležnih državnih institucija te udruga koje se bave zaštitom ženskih ljudskih prava. 
 

Autor: Služba za medije