Odbor za turizam o budućnosti omladinskog i dječjeg turizma u Hrvatskoj

Zagreb – Tematska sjednica saborskog Odbora za turizam o budućnosti omladinskog i dječjeg turizma u Hrvatskoj, s više od 50 okupljenih sudionika, organizirana je u suradnji s Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom (HFHS), Međunarodnom federacijom omladinskih hostela, Slovenskim hostelskim savezom, Institutom za turizam, Udrugom hrvatskih putničkih agencija i podružnicom Zagrebačkog holdinga "Vladimir Nazor".

Uvodno je, među ostalim, rečeno kako je Hrvatska zbog svojih prirodnih ljepota, atrakcija, bogate baštine, gastronomije te velikog potencijala na području avanturističkog/pustolovnog turizma među mladim turistima izuzetno poželjna destinacija. Danas Hrvatsku takvi gosti posjećuju u okviru odgojno-obrazovnih aktivnosti, zbog želje za upoznavanjem nove kulture ili u potrazi za zabavom, a u budućnosti su to potencijalni gosti koji će posjećivati Hrvatsku sa svojim obiteljima ili kao poslovni ljudi i stručnjaci. 

Prezentacije su na sjednici održali Dražen Gečević, potpredsjednik Federacije omladinskih hostelskih asocijacija Europske unije (EUFED) i tajnik Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza (HFHS), Igor Jurišić, potpredsjednik Međunarodne federacije omladinskih hostela (Hostelling International) i predsjednik Popotniškog združenja Slovenije, mr. sc. Srđan Vlaović, voditelj podružnice „Vladimir Nazor“ Zagrebačkog holdinga, dr. sc. Damir Krešić, znanstveni suradnik u Institutu za turizam, te Željko Trezner, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija. Okupljenima su se videolinkom obratili Gerhard Koller, predsjednik EUFED-a, potpredsjednik njemačke hostelske asocijacije i predsjednik bavarske hostelske asocijacije, te Bob Forsyth, direktor Europske asocijacije omladinskih iskaznica (EUCA).

Smatra se kako su turisti mlađe generacije još uvijek nedovoljno valorizirani turistički segment. Ocjenjuje se da odredišta, koja ne prepoznaju izuzetnu važnost ovog dijela turističke ponude, s vremenom gube na atraktivnosti u mlađih osoba s turističkim potencijalom u budućnosti.

Kao aktivnosti relevantne za kvalitetni razvoj omladinskog turizma u Hrvatskoj izdvojene su potrebe za unapređenjem zakonodavnog okvira, poticanjem programa edukacije i uvođenjem sustava kvalitete te certificiranja turističkih agencija koje nude programe školskih putovanja, osiguranjem integracije i sudjelovanja neprofitnih nositelja omladinskog turizma u međunarodnim organizacijama, uspostavljanjem modela financiranja obnove postojećih i izgradnje novih multifunkcionalnih omladinskih hostela, po mogućnosti i iz sredstava EU fondova, za jačanjem poduzetničke inicijative u omladinskom turizmu, izgradnjom imidža Hrvatske kao poželjne destinacije za mlade, strožim inspekcijskim nadzorom te sustavnim i periodičnim istraživanjem stanja i trendova u omladinskom turizmu u Hrvatskoj.

Predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richembergh zaključno je obavijestio sve prisutne da se idućih sedam dana mogu obratiti Odboru za turizam sa svojim prijedlozima, sugestijama i rješenjima na temelju kojih će Odbor izraditi zaključke i uputiti ih svim relevantnim tijelima kao smjernice za unapređenje i doprinos razvoju omladinskog i dječjeg turizma u Hrvatskoj.
 

Autor: Odbor za turizam