Odbor za vanjsku politiku održao sastanak s glavnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Republike Albanije i izaslanstvom

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, uz članove Odbora Igora Kolmana i Marina Jurjevića, održao je danas sastanak s Gazmendom Turdiuom, glavnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Republike Albanije.


Albanija i Hrvatska trebaju razmjenjivati mišljenja i održavati tijesne veze kada je u pitanju naša regija jer je pred nama zajednička budućnost u euroatlantskim integracijama, rekao je na samom početku glavni tajnik Ministarstva Turdiu. Čestitavši Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju, naglasio je kako Europa nije samo gospodarski projekt, već prije svega mirovni projekt jer Albanija Europsku uniju vidi kao instrument mira za čitavi kontinent, a posebice regiju. Stoga čvrsto podržavaju daljnje proširenje Europske unije. Turdiu je istaknuo kako postoje veliki potencijali gospodarske suradnje Hrvatske i Albanije. Iskoristio je prigodu ovog sastanka kako bi potaknuo rad Zajedničkog odbora za gospodarstvo naših zemalja kao bitnog mehanizma za promicanje gospodarske suradnje. Turdiu je obavijestio članove saborskog Odbora kako će se parlamentarni izbori u Albaniji održati u lipnju ove godine, stoga je albanski parlament usvojio izmjene ustava radi veće transparentnosti izbornog postupka.


Milorad Pupovac složio se s važnošću daljnjeg proširenja Europske unije na regiju Jugoistočne Europe te posebno naglasio kako je za Hrvatsku to gotovo jednako važno kao i naše članstvo u Europskoj uniji. Podržavajući sve zemlje regije na njihovu europskom putu, Hrvatska je voljna podijeliti sva svoja znanja i iskustva s njima. Pupovac je rekao kako smo mi ti koji smo odgovorni za regiju, njezin razvoj i sigurnost, stoga trebamo surađivati na svim poljima. Vezano za bolju gospodarsku suradnju, Pupovac je predložio jače aktiviranje postojećih instrumenata kao što su gospodarske komore, ministarstva gospodarstva i instituti za gospodarstvo. 


Nakon što su obje strane razmijenile mišljenja o stanju u regiji, složile su se kako između naših zemljama nema razlika kada se radi o vanjskoj politici regije, što je zasigurno čvrst temelj daljnje suradnje putem regionalnih institucija s ciljem stabilne i kooperativne regije koja je predugo u prošlosti bila podijeljena.
 

Autor: Služba za medije