Odbor za vanjsku politiku održao sastanak s izaslanstvom Njemačko–hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Bundestaga

Zagreb – Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac zajedno s članom Odbora Igorom Kolmanom održao je danas sastanak s izaslanstvom Njemačko–hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Bundestaga koje u dvodnevnom posjetu Hrvatskome saboru predvodi predsjednik Skupine Horst Meierhofer.

Meierhofer je na samom početku čestitao Hrvatskoj na izdržljivosti tijekom jedinstvenog procesa priprema za članstvo u Europskoj uniji. Ujedno je naglasio da monitoring nakon pristupanja Hrvatske EU-u, o kojem se govori kad je riječ o Njemačkoj, nikako nije mišljenje većine, već određenih pojedinaca. Izrazio je optimizam rekavši da će se započete reforme i nastaviti, što je uostalom zadaća i ostalih članica bez obzira na to što to nije uvijek lagan zadatak. Veliki interes izaslanstvo je pokazalo za mišljenje Hrvata o trenutačnoj situaciji u Europskoj uniji.

- Prošli smo fazu kada smo bili usmjereni na postizanje cilja, bio je to dug put, pun uspona i padova, put koji je vodio od visokog entuzijazma do pesimizma, a sada je naš politički cilj izgradnja našeg mjesta unutar Europske unije, rekao je Pupovac. O našoj uspješnoj suradnji unutar EU-a ovisit će i svijest građana, istaknuo je predsjednik Odbora za vanjsku politiku. 

- Primarna nam je zadaća izgradnja administrativnih kapaciteta kako bismo bili spremni za djelovanje unutar Europske unije, ali i kod kuće za suradnju s EU-om. U Hrvatskoj postoji visok stupanj svijesti da je nastavak reformi u našem interesu, bez obzira na to što on uvelike ovisi o političkim okolnostima. 

Izaslanstvo Bundestaga pokazalo je interes za ulogu Hrvatske u regiji nakon pristupanja Europskoj uniji te za naša očekivanja u odnosima sa zemljama u regiji.

- Regija je za nas, nakon Europske unije, drugi najvažniji prioritet, rekao je Pupovac. Hrvatska ima vitalne interese u regiji, a razlozi su gospodarski, ali i sigurnosno-politički. Naša će uloga biti doprinos europeizaciji regije. Upravo stoga Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora pokrenuo je Konferenciju vanjskopolitičkih odbora zemalja iz regije kao izvorni mehanizam regije. Hrvatska smatra da svoj veliki doprinos Europskoj uniji može dati upravo na planu unapređenja odnosa sa zemljama Jugoistoka Europe i Mediterana, zaključio je Pupovac.
 

Autor: Služba za medije