Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao tematsku sjednicu o primjeni koncepta smanjenja šteta kod ovisnosti i rizičnih ponašanja

Zagreb – Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je u četvrtak tematsku sjednicu “Smanjenja šteta kod rizičnih ponašanja povezanih sa zdravljem-drugačija perspektiva u bolesti i zdravlju“ na kojoj su zastupnici, zdravstveni stručnjaci i drugi profesionalci raspravljali o iskustvima i rezultatima postignutim na području koncepta smanjenja šteta kod ovisnosti i rizičnim ponašanjima kao što su poremećaji prehrane, ovisnosti o alkoholu, pušenju, kockanju, internetu, radu i ostalim. Sjednica je organizirana u suradnji s članovima Hrvatske udruge za smanjenja šteta po zdravlje-HARPH koja okuplja zdravstvene stručnjake, znanstvenike i druge profesionalce koji se zalažu za primjenu koncepta smanjenja šteta po zdravlje kod rizičnih ponašanja i ovisnosti  obzirom na dokazanu uspješnost njegove primjene u svjetskoj praksi te u borbi protiv ovisnosti o drogama.

Kako je na početku sjednice rekla predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac cilj principa smanjenja šteta je, između ostaloga, omogućiti  produženje očekivanog životnog vijeka stanovništva i osigurati bolju kvalitetu života rizičnih osoba, a sam koncept predstavio je predsjednik HARPH-a Ranko Stevanović koji je ukazao na prisutnost mnogih rizičnih ponašanja u Hrvatskoj kao što su poremećaji prehrane, ovisnost o alkoholu i pušenju, kockanje, ovisnost o internetu, ali i rastućih problema opsjednutosti ljepotom. 

–Rizici za razvoj ovisnosti o tvarima ili ponašajnih ovisnosti osobito su povećani uslijed prekomjerne i nekritičke upotrebe digitalne tehnologije, odnosno društvenih mreža od strane djece i mladih, a koncept smanjenja šteta, primjenjiv je u svim ponašanjima koja rezultiraju lošim ishodima u očekivanom trajanju života i kvaliteti života rizičnih osoba te velikim posljedicama po tjelesno i duševno zdravlje, istaknuo je Stevanović. Dodao je kako je stoga važno uspostaviti i razvijati sustav politika, programa i praksi te proizvoda kojima se umanjuju štete nastale po zdravlju slijedom loših navika. Stevanović je također naglasio i kako se smanjenje štete u Hrvatskoj koristi samo u liječenju ovisnosti o narkoticima, dok se u borbi s drugim ovisnostima kod nas ne primjenjuje, za razliku od brojnih drugih zemalja u kojima ima daleko širu primjenu.–Smanjenje šteta nije ekvivalentno ili bolje od zaustavljanja izvornog ponašanja, jer ne eliminira rizik od štete, ali je ipak bolje od nastavka izvornog ponašanja s obzirom da umanjuje nastalu štetu po zdravlje, rekao je predsjednik HARPH-a te dodao kako se udruga kojoj je na čelu zalaže za primjenu načela smanjenja šteta pri definiranju javnozdravstvenih politika i posljedično zakonskog okvira i kod drugih ovisnosti te rizičnih ponašanja. 

Specijalist psihijatrije i pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče Ante Bagarić istaknuo je da je područje liječenja ovisnika o drogama upravo uspješan primjer strategije smanjenja šteta no upozorio je na činjenicu kako u Hrvatskoj ima oko 400 000 ovisnika, a samo njih 10 posto pristupa liječenju. –U borbi za svaki život, u slučaju ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, smanjenje štete u vidu supstitucijske terapije pokazalo je izvanredne rezultate, a u daljnjim koracima primjene ovog koncepta važno je uspostaviti sigurne zone, rekao je Bagarić te dodao kako one moraju obuhvatiti centre za prevenciju predoziranja ili nadzirana mjesta konzumiranja te osigurati da su škole i školska igrališta dodatno zaštićena od unosa i konzumacije psihoaktivnih tvari, a terapijska mjesta i radna mjesta izolirana od stigmatizacije. 

Osvrnuvši se na pušenje i nove alternativne proizvode kao što su grijani duhan, e-cigarete, nikotinske vrećice Stevanović je istaknuo da se u Hrvatskoj kroz Zakon o duhanskim i srodnim proizvodima jednako tretiraju svi proizvodi koji sadrže duhan i nikotin. –Svi novi, alternativni proizvodi koji ne sagorijevaju duhan jednako se tretiraju kao i cigarete, iako nisu jednako štetni za zdravlje, a u sagorijevanju cigareta dokazano nastaje preko 70 toksičnih i kancerogenih tvari koje izazivaju rak, promjene na krvnim žilama i dišne probleme, dok kod novih nikotinskih proizvoda nema sagorijevanja duhana pa je i šteta po zdravlje manja, rekao je Stevanović. Dodao je i kako  uporaba alternativnih nikotinskih proizvoda može pomoći u odvikavanju od pušenja cigareta kod pušača koji uporno nastavljaju pušiti. 

Specijalistica interne medicine sa subspecijalizacijom iz endokrinologije i dijabetologije Zavoda za endokrinologiju iz KBC Rebro Maja Baretić predstavila je koncept smanjenja šteta kod pretilosti i debljine.  Baretić smatra da je potrebno usredotočiti se na poboljšanje kvalitete prehrane umjesto na promicanje gubitka mase fokusirajući se na vulnerabilne skupine. Kako je istaknula fokus je potrebno  postaviti na povećanje tjelesne aktivnosti umjesto promicanja gubitka tjelesne mase te razvijati politike koje podržavaju zdrave navike. –Potrebno je provoditi javnozdravstvene kampanje poput široko dostupnog provođenja programa liječenja debljine u primarnoj zaštiti u multidisciplinarnome timu u koji treba uključiti i dijabetologa, psihologa, nutricionista, kineziologa i ostale stručnjake, rekla je Baretić te dodala kako u Hrvatskoj od 100 odraslih stanovnika čak 64 ima prekomjernu tjelesnu težinu, a njih 23 je pretilo. –Ti podaci iz europske zdravstvene ankete ukazuju na pandemiju debljine u Hrvatskoj koju samo zdravstvo ne može riješiti jer ne može obuhvatiti gotovo dvije trećine stanovništva već je potrebno uključiti i druge struke, zaključila je Baretić.

Jelena Balabanić Mavrović iz Centra za poremećaje hranjenja “Bea“ govorila je o smanjenju štete u području zloupotrebe estetske medicine te posebno istaknula važnost edukacije javnosti o korištenju usluga licenciranih stručnjaka i uporabe provjerenih proizvoda, osvijestiti roditelje o negativnom utjecaju prerane uporabe estetske medicine na psiho-emocionalni razvoj kod adolescenata, ali i educirati liječnike o postojanju rizične skupine pacijenata s psihološkim poteškoćama koji imaju nerealna očekivanja od operativnog zahvata ili intervencije. –Pri tome je važno uvesti pred-operativno psihološko testiranje za ranjive pojedince kako bi se izbjeglo pogoršanje psihičkog stanja pacijenta te ponavljanje estetskih intervencija osoba koje su usredotočena na umišljene nedostatke, rekla je Balabanić Mavrović. Kao jednu od zabrinjavajućih činjenica navela je sve raniju dob započinjanja s estetskim zahvatima, ali i nepostojanje adekvatne kontrole licenci osoba koje pružaju estetske zahvate.

Primjenu koncepta smanjenja štete u području poremećaja prehrane predstavila je Maja Žanko, grupni terapeut u edukaciji iz Klinike za psihijatriju “Sveti Ivan“ iz Zagreba koja je ukazala na važnost edukacije osoblja u nastavnim ustanovama u svrhu prepoznavanja rizičnih i oboljelih. Kao jednu od zabrinjavajućih činjenica navela je kako je poremećaj prehrane mentalni poremećaj s najvišom stopom smrtnosti kod adolescentica. –Trenutno imamo oko 40 000 osoba s narušenim psihičkim zdravljem koje je vezano uz anoreksiju, bulimiju, prejedanje i najnovije ortoreksiju, nezdravu opsesiju zdravom hranom, istaknula je Žanko te rekla kako je u području promoviranja zdravog odnosa prema hrani važno prestati etiketirati hranu kao zdravu i nezdravu, dobru i lošu, dozvoljenu i nedozvoljenu. –U tome treba planirati organiziranje javnozdravstvenih kampanja u svrhu medijske pismenosti mladih, osobito u području korištenja društvenih mreža s obzirom da iste značajno utječu na formiranje slike tijela, rekla je Žanko.

U raspravi su sudionici sjednice razmijeni konstruktivna razmišljanja o modelima i implementaciji koncepta smanjenje štete i ukazali na važnost pokretanja široke primjene tog principa i njegovih načela i sadržaja u Hrvatskoj te potrebi osiguranja informiranosti zdravstvenih i odgojno obrazovnih djelatnika te najšire javnosti o njegovoj primjeni. Zaključno je sa sjednice Odbora poručeno da bi u cilju unaprjeđenja hrvatskog javnog zdravstva trebalo institucionalno i zakonodavno podržavati primjenu načela smanjenja šteta kod svih ovisnosti i rizičnih ponašanja te isto uključiti u stajališta Republike Hrvatske koja se zastupaju na europskim i međunarodnim forumima.