Održan okrugli stol na temu: "Položaj žena na tržištu rada"

Zagreb - Odbor za ravnopravnost spolova održao je tematsku sjednicu u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i nevladinom udrugom B.a.B.e. povodom obilježavanja 8. ožujka – Međunarodnog dana žena. Tema je bila: „Položaj žena na tržištu rada“. 
U nazočnosti tridesetak sudionika, uvodna izlaganja podnijele su: predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin i predsjednica nevladine udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka. Podsjetile su na povijesnu borbu žena za ravnopravnost i bolje uvjete rada u Hrvatskoj i u svijetu, sadašnju situaciju ukazujući ujedno na zakonodavni okvir i brojne dokumente kojima Hrvatska uređuje područje rada i ravnopravnosti spolova, kao i ovih dana potpisan Memorandum o socijalnoj uključenosti s EK. Govorile su o problemima žena u Hrvatskoj pri zapošljavanju i o njihovom položaju na tržištu rada, plaćama, položaju žene u starijoj dobi na selu i drugim pitanjima. 

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol naglasila je da od 300 000 nezaposlenih u Hrvatskoj već duže vrijeme više od 60 posto čine žene, ali da nije problem u njihovoj obrazovnoj strukturi. Bez obzira na to što naše radno zakonodavstvo prepoznaje i zabranjuje svaku diskriminaciju, naglasila je Sobol, žene su sve više na radnom mjestu suočene s različitim vrstama uznemiravanja, a u Hrvatskoj razlike u plaćama žena i muškaraca su u prosjeku 19,7 posto (u EU je 15 posto). 

U raspravi je naglašeno da Hrvatska danas izgleda bolje kada je riječ o ravnopravnosti spolova.

Autor: Služba za odnose s javnošću