Održan prvi dio Inicijalnog sastanka predsjednika vanjskopolitičkih odbora regije Jugoistočne Europe

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac jučer je otvorio prvi dio Inicijalnog sastanka predsjednika vanjskopolitičkih odbora regije Jugoistočne Europe na kojem se razgovaralo o modelu buduće regionalne suradnje na parlamentarnoj razini, odnosno razini odbora za vanjsku politiku.

Prisutnima se, među ostalima, obratio Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, koji je pohvalio inicijativu buduće suradnje. Istaknuo je da će se punopravnim članstvom u EU-u Hrvatska nastaviti zalagati za daljnje proširenje na zemlje regije Jugoistočne Europe jer je to u interesu i Hrvatske, i država regije i same Europske unije.

U nastavku sastanka predstavljeni su modeli regionalne suradnje u Europi - Nordijsko vijeće, Baltička skupština i Međuparlamentarno savjetodavno vijeće Beneluxa - a predstavljen je i model suradnje u okviru Igmanske inicijative.

U drugom dijelu sastanka očekuju se izlaganja o temama "Postojeći okviri suradnje parlamenata u Jugoistočnoj Europi" i "Europska integracija regije Jugoistočne Europe" te rasprava o mogućim modalitetima intenzivnije suradnje odbora za vanjsku politiku Jugoistočne Europe. 

Autor: Odbor za vanjsku politiku