Održan radni sastanak parlamentarnih odbora za financije i državni proračun Sabora i Skupštine Kosova

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Srđan Gjurković i članovi Odbora održali su radni sastanak sa članovima Odbora za državni proračun i financije Skupštine Republike Kosova kojem predsjeda Safete Hadergjonaj. 

U uvodnom dijelu Gjurković je predstavio djelokrug rada Odbora za financije i državni proračun te objasnio međunarodni aspekt suradnje Odbora, posebice unutar Europske unije u kojoj, iako još uvijek bez prava glasa, Odbor pridonosi svojim mišljenjima i prijedlozima. Naglasio je kako je Hrvatska uspjela ostati jedan od najstabilnijih financijskih sustava Europe iako ju je recesija dotaknula kao i druge zemlje svijeta. 

Predsjednica kosovskog Odbora Safete Hadergjonaj na početku je zahvalila Republici Hrvatskoj na svoj potpori i pomoći koju je pružala Republici Kosovu na putu prema neovisnosti. Pred Kosovom su sada novi horizonti, nove nadležnosti i odgovornosti, a parlamentarna suradnja i razmjena iskustava s kolegama koji su već prošli tim putem uvelike može pomoći. Republika Kosovo ima državni proračun od 1,5 milijardi eura što je nedostatno za ispunjenje svih potreba. Budući da postoje ogromne razvojne potrebe zemlje, 45 posto proračuna troši se na kapitalne investicije. Javni je dug Kosova 5,4 posto, jedan od najmanjih u regiji, s fiskalnim deficitom od 3,5 posto. Kosovo nastoji svoje zakonodavstvo što je više moguće uskladiti sa zakonodavstvom EU-a, poboljšati fiskalnu politiku i stvoriti investicijsko ozračje. Hadergjonaj hrvatski ulazak u Europsku uniju smatra vrlo važnim jer Hrvatsku vidi kao glas za Kosovu u EU-u. Usprkos brojnim izazovima koji Kosovu prijete i izvana i iznutra, Kosovo je odlučno na svom putu europskih integracija. U nastavku se razvila rasprava u kojoj su obje strane postavljale pitanja, a kao zajednička tema postavila se borba protiv negativnih pojava u tranzicijskim društvima, borba protiv kriminala i korupcije. 

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i članica Odbora Dragica Zgrebecn te poslije i član Odbora Ivan Šuker upoznali su kosovsko izaslanstvo s ustavnim i zakonskim promjenama koje su, između ostalog, bile i jedan od glavnih preduvjeta za članstvo u EU-u. Istaknuta je važnost uvođenja osobnog identifikacijskog broja kao snažnog alata u borbi protiv korupcije. Na kraju su se obje strane složile da je za budućnost regije potrebna otvorena suradnja prijateljskih zemalja, parlamenata, posebice parlamentarnih odbora jer je za stabilnost naše regije neophodna i financijska stabilnost.
 

Autor: Služba za medije