Održan sastanak članova Odbora za vanjsku politiku i čelnice bjeloruske oporbe Svjatlane Tihanovske

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli i članovi Odbora Stephen Nikola Bartulilca, Ivan Ćelić, Ivana Posavec Krivec  i Andro Krstulović Opara te zastupnik Hrvoje Zekanović susreli su se u četvrtak s čelnicom bjeloruske oporbe u inozemstvu Svjatlanom Tihanovskom.  

- Hrvatska kao punopravna članica Europske unije podržava demokratske vrijednosti, vladavinu prava i sloboda te pravo na slobodu izbora, kazao je na početku sastanka predsjednik Odbora Cappelli. – Mi s velikom pozornošću pratimo stanje u Bjelorusiji kao i vaš trud i rad te dajemo punu potporu demokratskim naporima koje ulažete i  nastojanjima da pokažete što se uistinu događa u vašoj zemlji, istaknuo je Cappelli, dodavši kako o potpori hrvatskih parlamentaraca svjedoči i širok krug nazočnih članova Odbora za vanjsku politiku kako iz pozicije tako i opozicije. 

Čelnica bjeloruske oporbe Tihanovska, osvrnuvši se na aktualnu situaciju u Bjelorusiji, posebno na nastavak pritiska režima na oporbu i protivnike rata, te onemogućavanje normalnoga djelovanja organizacija civilnoga društva, govorila je i o načinima na koje parlamenti mogu podržati bjeloruske demokratske snage. Spomenula je osnivanje skupina za demokratsku Bjelorusiju koje su već formirane u nekoliko parlamenata, mogućnost usvajanja rezolucija o Bjelorusiji te „posvojenje“ npr. zatočenih osoba kako bi im se na taj način dala moralna potpora. S obzirom da je dosadašnja kulturna suradnja dviju zemalja neznatna, Tihanovska smatra vrlo korisnim intenziviranje kulturnih veza, posebno kontakata književnika i umjetnika.

Svi nazočni zastupnici ponovili su podršku demokratskim snagama Bjelorusije, kako onima u zemlji, tako i onima u inozemstvu, posebice mladim ljudima. Još su jednom izrazili potporu čelnici bjeloruske oporbe u njenoj predanosti  za zaštitu demokratskih načela i vrijednosti. Sugovornici su također izrazili nadu da ratna zbivanja u Ukrajini neće dodatno narušiti tešku situaciju u Bjelorusiji.