Održan sastanak s članovima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta

Zagreb - Odbor za poljoprivredu održao je sastanak s izaslanstvom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. Na sastanku su sudjelovali i članovi Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora te predstavnici Ministarstva poljoprivrede. 

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić uvodno je predstavio aktualnu problematiku sektora poljoprivrede i izazova s kojima se Hrvatska suočava. Kroz pregled stanja dotaknuo se onoga što u određenoj mjeri muči i ostale države članice Europske unije: nedostatak radne snage zbog sve većeg broja ljudi koji odlaze iz ruralnih krajeva, pad standarda poljoprivrednih proizvođača, opadanje broja obiteljskih gospodarstava, poskupljenje proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, gospodarenje državnim zemljištima i dr.

Govorio je i o skorom donošenju dvaju važnih zakona za poljoprivredu – Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i Zakona o poljoprivrednom zemljištu kao i o potrebi pojednostavljenja procedura, smanjenja propisa i administrativnih prepreka za korištenje sredstava iz fondova. Zaključio je kako smatra da se informiranjem o stvarnim problemima na terenu najbolje može pomoći poljoprivredi te je zahvalio članovima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj na posjeti Hrvatskoj.

Predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević istaknuo je kako su ovakvi susreti između Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata i vlada nužni za otvaranje diskusija o raznim  problemima, naglasivši kako su najveći izazovi poljoprivredne politike klimatske promjene, poljoprivredna i prehrambena proizvodnja, posebno u kontekstu kvalitete proizvoda.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dao je presjek stanja sektora poljoprivrede s posebnim osvrtom na najosjetljivije točke – od rascjepkanosti zemljišta, malih površina, starije strukture stanovništva koja se bavi poljoprivredom, navodnjavanja, do nepoštene trgovačke prakse i kašnjenja u korištenju programa Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Istaknuo je kako će se kvalitetno upravljanje poljoprivrednim zemljištem osigurati kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a poboljšanje odnosa proizvođača i otkupljivača i stabiliziranje cijena poljoprivrednih proizvoda regulirat će Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Zastupnica Hrvatske u Europskom parlamentu Marijana Petir upoznala je kolege europarlamentarce sa stanjem na terenu kako bi uočili neke posebnosti hrvatske poljoprivrede i imali razumijevanja za njih. Pozvala je i na potrebu uvođenja strožih kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda posebno naglasivši kako na to imamo pravo.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Czesław Adam Siekierski izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i naglasio važnost uspješnih priča poljoprivrednika s kojima su se sreli ovih dana. Govorio je o smanjenim sredstvima za zajedničku poljoprivredna politiku 2014.-2020. i daljnjim financijskim perspektivama, o potrebi pojednostavljenja procedura koje će pratiti ubrzanu dinamiku promjena u području poljoprivrede, osnaživanju dijaloga između udruženja proizvođača i trgovaca, potrebi zaštite okoliša, udruživanju poljoprivrednika te potrebi davanja zemlje onima koji ju obrađuju. Za hrvatsku je posebno naglasio kako je potrebna jača sinergija između poljoprivrede i turizma kao jedne od najjačih gospodarskih grana.

Na kraju sastanka uslijedila je rasprava s nekim najvažnijim zaključcima o tome kako bi se zajednička poljoprivredna politika trebala razvijati. Posebno je naglašeno kako je odlazak u pojedine države članice ključan za uočavanje problema i izazova koji se trebaju riješiti u sektoru poljoprivrede. Zdravstvena ispravnost poljoprivrednih proizvoda istaknuta je kao jedna od ključnih tema, a razgovaralo se i o kriznom fondu za poljoprivredu, nepoštenoj konkurenciji i propadanju sela.

U raspravi je posebno upozoreno na položaj mladih poljoprivrednika, omogućavanje pristupa zemljištu te povoljnim kreditima za poljoprivrednike. Sugovornici su se složili oko toga da bi se više sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj trebalo koristiti iz Strukturnih i Kohezijskog fonda EU-a, a složili su se i oko potrebe uvođenja reda u sustav dodjele poticaja u poljoprivredi.

Autor: Služba za medije