Održana 22. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora kojom je predsjedao predsjednik Sabora Jandroković

Zagreb – Održana je 22. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Po završetku sjednice Predsjedništva, predsjednik Sabora najavio je početak iduće, 15. sjednice za utorak, 17. siječnja 2023., te njen završetak u petak, 31. ožujka 2023. Istaknuo je kako će Sabor time zasjedati ukupno jedanaest tjedana, te nakon jednog tjedna stanke za Veliki tjedan, započeti novu sjednicu nakon Uskrsa. Istaknuo je kako je pred zastupnicima 188 točaka, od kojih je njih 170 ostalo od prošle sjednice. Od toga je, pojasnio je, oko 70 zakonskih prijedloga a ostalo su različite deklaracije, zaključci, strategije i slično.

Predsjednik je na upit medija govorio i o neopravdanom podizanju cijena od strane određenih trgovačkih subjekata uslijed konverzije kune na euro. Kazao je kako je uvjeren da je velika većina njih korektno postupala, no i upozorio na dio trgovačkih društava koji su povisili cijene suprotno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Budući da se još ne raspolaže preciznim podacima o kojem se obimu subjekata radi, pozdravio je ideju o dodatnom angažmanu udruga za zaštitu potrošača po tom pitanju kako bi građanima bili bolje vidljivi trgovački subjekti koji su sâmi odgovorni za donošenje takvih odluka.

Isto tako, naglasio je kako će Vlada, kao i ranije u krizama vezanima za, primjerice, Agrokor, pandemiju Covid-19 ili poskupljenje energenata radi ruske agresije na Ukrajinu, iskoristiti određene mehanizme i intervenirati da i ovoga puta zaštiti hrvatske građane.

Vezano za izjave pojedinih oporbenih političara koji upućuju na isključivu odgovornost Državne revizije, upozorio je da upravo takve inicijative eliminiraju odgovornost s nepoštenih trgovaca koji su neopravdano povisili cijene i bacaju ružnu sjenu na društvenu odgovornost svih onih hrvatskih poduzetnika poštenih namjera. Također je ukazao na potreban određeni protek vremena kako bi državne inspekcijske službe utvrdile relevantne činjenice i poduzele daljnje korake.

Na upit o najavi i motivima dolaska srbijanskog ministra Dačića u Zagreb, predsjednik Jandroković kazao je kako treba dosta vremena te snažnih poruka i konkretnih djela iz Srbije da bi se sa sigurnošću govorilo o pravim namjerama. Naglasio je značaj dijaloga, usprkos brojnim nedavnim nekorektnim i neistinitim izjavama iz Srbije. Završno je pozdravio ovaj korak ukoliko ide u smjeru pozitivnih promjena politike iz Beograda.