Održana parlamentarna konferencija zemalja članica NATO-a s područja jugoistočne Europe

Tirana - Konferencija parlamentarnih izaslanstava zemalja jugoistočne Europe zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini NATO-a održana je u Albaniji 23. i 24. travnja. Cilj konferencije bio je iznalaženje obrazaca za daljnje unaprjeđivanje regionalne obrambene suradnje, a u smislu koncepta "smart defence" kao jedne od osnovnih tematskih okosnica nadolazećeg summita NATO-a u Chicagu. Parlamentarna izaslanstva Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Italije, Kosova, Makedonije, Turske i Hrvatske tom su prigodom usvojila i zajedničku deklaraciju. Vlade zemalja članica NATO-a, ali i onih država iz regije koje se nalaze na putu prema članstvu u ovoj organizaciji, tom se deklaracijom pozivaju na daljnju institucionalizaciju regionalne obrambene suradnje kao načina prevladavanja aktualne financijske krize i njezinih posebno negativnih odjeka u dijelu obrambenih proračuna. Hrvatsko izaslanstvo činili su zastupnici Boris Blažeković i Marin Jurjević. 

Uz postojeće regionalne inicijative na razini NATO-a u vidu nadzora zračnog prostora pojedinih zemalja članica patroliranjem odnosno integriranog sustava protuzračne obrane, deklaracijom je posebno istaknut potencijal na području pomorske i poligonske infrastrukture, centara za specijalističku obuku i stručno obrazovanje, odnosno onih za upravljanje u izvanrednim situacijama. 

Tekst deklaracije poziva na koordinaciju zemalja i na području znanosti i istraživanja u kontekstu razvoja odgovarajućih borbenih sustava i platformi te na objedinjavanje postupaka javne nabave radi ostvarivanja značajnih novčanih ušteda u procesu održavanja, modernizacije i obnavljanja inventara naoružanja i vojne opreme.

Boris Blažeković, voditelj hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, svojim sudjelovanjem u diskusiji istaknuo je važnost prenošenja iskustava zemalja članica državama koje tek trebaju steći status punopravnog člana - što je važna dimenzija hrvatskog nacionalnog doprinosa euroatlantskom integriranju regije. Posebno je skrenuo pozornost na važnost i ulogu parlamentarizma kao nezaobilaznog elementa učvršćivanja arhitekture stabilnosti i mira, odnosno preduvjeta realizacije ljudskih prava te razvoja društva u smislu poštivanja temeljnih vrijednosti euroatlantskog civilizacijskog kruga.

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a