Održana prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima

Zagreb - U Hrvatskome saboru slijedom poslovničkih odredbi prvi je put održana prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima. U raspravi su sudjelovali predsjednik Sabora Josip Leko, potpredsjednica Sabora i članica Odbora za europske poslove Dragica Zgrebec, predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, potpredsjednici Odbora Gordan Jandroković i Jozo Radoš, članovi Odbora i predsjednici saborskih radnih tijela te predstavnici klubova zastupnika. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko naglasio je važnost aktivnog sudjelovanja Sabora u europskim poslovima te je pozvao radna tijela na praćenje europskih politika za koje su mjerodavni. Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar istaknuo je da je cilj prethodne rasprave ukazati na prioritete u europskim poslovima tijekom litavskog predsjedanja Vijećem Europske unije do kraja 2013. godine. Najavio je također da se u idućem razdoblju očekuje pojačana zakonodavna aktivnost na razini Europske unije zbog nadolazećih europskih izbora u svibnju 2014. godine koji ujedno označavaju i kraj legislativnog razdoblja. 

U nastavku prethodne rasprave šef Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević predstavio je prioritete europskih poslova iz perspektive Europske komisije, naglasivši da Komisija želi biti pouzdan partner nacionalnim parlamentima. Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić skrenuo je pozornost na prioritete Vlade Republike Hrvatske te predstavio mehanizme obavljanja europskih poslova ustanovljene pri Vladi i ministarstvima. 

Tijekom rasprave koja je uslijedila predstavnici saborskih radnih tijela i klubova zastupnika složili su se oko važnosti uključivanja svih radnih tijela i zastupnika u obavljanje europskih poslova te su pozdravili održavanje prethodne rasprave kao priliku za razmjenu mišljenja i koordinaciju. 

Zaključujući prethodnu raspravu, Daniel Mondekar najavio je održavanje nove rasprave već tijekom sljedećeg mjeseca, a tema će biti djelovanje Sabora u europskim poslovima u 2014. godini. 
 

Autor: Odbor za europske poslove