Održana tematska sjednica o Prijedlogu zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

Zagreb - Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora održao je tematsku sjednicu o Prijedlogu zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Uz članove Odbora sjednici su prisustvovali predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović s pomoćnicima, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, savjetnik predsjednika Vlade Neven Budak, predstavnici akademske zajednice, rektori sveučilišta, ravnatelji instituta, predstavnici Studentskoga zbora te predstavnici sindikata.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuo je važnost održavanja tematskih sjednica saborskih radnih tijela, posebno o temama čiji tragovi, temeljeni na znanju i obrazovanju imaju utjecaj na razvoj ne samo pojedinca već i društva u cijelosti.

Većina sudionika sjednice isticala je važnost donošenja Strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja prije ikakve intervencije u unutarnje preuređenje sustava znanosti i visokog obrazovanja, a govorilo se i o potrebi cjelovitog uređenja sustava financiranja u području znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Raspravljalo se i o postupku izbora u znanstvena i znanstveno nastavna zvanja odnosno o predloženom rješenju kojim se ukida obveza reizbora. Isto tako istaknuto je da u važećem Zakonu ima još pitanja koja traže pobliže definiranje i normiranje područja umjetnosti u sustavu visokoga obrazovanja, kao i pojma mjesta, uloge, okvira i uvjeta umjetničkog istraživanja.

Nakon rasprave sudionici sjednice zaključili su da će se do upućivanja Konačnog prijedloga zakona u saborsku proceduru oformiti radna skupina koja će razmotriti prijedloge iznijete na sjednici i pokušati formulirati zaključke.
 

Autor: Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu