Održana tematska sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske o položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori

Zagreb – Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je u utorak tematsku sjednicu "Položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori" na kojoj su uz članove Odbora sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak. Kao gosti o temi su uvodno govorili predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrian Vuksanović, dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative i vijećnik u Skupštini općine Tivat Ilija Janović te zamjenik predsjednika Zajednice bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj i Crnoj Gori Luka Perković.   

–Namjera i želja nam je članove ovoga Odbora i hrvatsku javnost upoznati s položajem hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, odnosno s aktualnom situacijom te svim izazovima s kojima se Hrvati u Crnoj Gori suočavaju, iznijela je na početku predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić te dodala da Hrvatska ima obvezu trajno skrbiti o hrvatskoj manjini u Crnoj Gori, zahvalivši hrvatskim predstavnicima na svemu što rade kako bi se očuvao položaj i identitet hrvatske manjine u Crnoj Gori koja prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine broji 6021 osobu. Predsjednica Bušić naglasila je sinergiju svih institucija unutar Hrvatske, predvođenih Vladom, koje doprinose jačanju položaja hrvatske manjine i političkog života Hrvata u Crnoj Gori. Hrvatska manjina u Crnoj Gori u iznimnoj mjeri doprinosi razvijanju kvalitetnih odnosa Hrvatske i Crne Gore, imajući na umu i neprocjenjiv doprinos hrvatske manjine na putu samostalnosti i suverenosti Crne Gore nakon raspada bivše države, ali i na njenom sadašnjem putu u europsku obitelj. Upozorila je na izniman doprinos hrvatske manjine svekolikom napretku u području gospodarstva, kulture, ali i svih ostalih aspekata života i rada Crne Gore, te spomenula koliko je kulturnih spomenika izgrađeno upravo od strane predstavnika hrvatske manjine, nadalje, koliko je iznimnih predstavnika hrvatske manjine iz Crne Gore prepoznato u znanstvenoj zajednici diljem  svijeta.

Ministar Gordan Grlić Radman istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire i trajno skrbi o položaju Hrvata u Crnoj Gori što svjedoče i česti posjeti hrvatskoj nacionalnoj manjini, ali i susreti s predstavnicima službenih crnogorskih vlasti, kako bi se ukazalo na probleme i izazove s kojima se Hrvati u Crnoj Gori dnevno suočavaju. Rekao je kako će Hrvatska svaki put odlučno reagirati ako se bude ugrožavao identitet hrvatske manjine u Crnoj Gori ili sigurnost njenih pripadnika. Pritom je naglasio da Hrvatska podržava europski put Crne Gore istaknuvši kako su Crna Gora i Hrvatska dvije susjedne i prijateljske države. –Za Hrvatsku je od iznimne važnosti problematika pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori, pri čemu je trenutačno u posebnom fokusu pitanje Bokeljske mornarice koja je neraskidiv dio hrvatskog identiteta, odnosno hrvatskog kulturnog nasljeđa. U tom kontekstu ministar je istaknuo podršku očuvanju svih kulturnih i tradicionalnih dobara koja je stvarao hrvatski narod u tisućljetnoj nazočnosti na prostorima Boke kotorske i sadašnje Crne Gore, s posebnim naglaskom na tradiciji Bokeljske mornarice kao hrvatskoga tradicijskog kulturnog dobra, te je naglasio potrebu zajedničkog djelovanja svih nadležnih i kompetentnih institucija. Zaključio je kako su sva otvorena pitanja stalno na dnevnome redu bilateralnih sastanaka s predstavnicima crnogorskih vlasti, ali i onih s predstavnicima međunarodnih institucija, posebno ona koja su trenutačno u fokusu.

Ministar Grlić Radman istodobno je iskazao podršku oko pronalaženja trajnijeg rješenja vezano uz problematiku korištenja Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, a koji je hrvatskoj manjini ustupljen na korištenje za razdoblje od pet godina, tim više što su Dom izgradili Hrvati 1922. godine za kulturne potrebe, a potom su ga opet obnovili 2011. godine, kako su izvijestili predstavnici hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, predsjednik HGI-ja Adrian Vuksanović, dopredsjednik HGI-ja i vijećnik u Skupštini općine Tivat Ilija Janović i zamjenik predsjednika Zajednice bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj i Crnoj Gori Luka Perković, upoznali su sudionike sastanka s aktualnom situacijom u Crnoj Gori i aktivnostima koje provode na jačanju položaja hrvatske manjine kao autohtonog naroda Crne Gore i njihovog političkog života u Crnoj Gori, posebice nakon prošlih parlamentarnih izbora na kojima je hrvatska manjina ostala bez predstavnika u Skupštini Crne Gore.

Upozorili su na sve češće pojedinačne pojave napada i iskaze mržnje prema predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori. Izrazili su zadovoljstvo i zahvalu na čvrstim vezama s Hrvatskom i redovitoj komunikaciji s predstavnicima hrvatske Vlade, kao i suradnji na zajedničkim projektima koji su od interesa za status hrvatske manjine u Crnoj Gori. U tom smislu razgovaralo se o projektima koji se provode kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a koji su posebice važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske manjine u Crnoj Gori. Bilo je riječi i o hrvatskom Domu kulture u Tivtu (Donja Lastva), koji je središte aktivnosti Hrvatskog nacionalnog vijeća u Boki Kotorskoj i šire.

Upoznali su sudionike s trenutačnom situacijom oko Bokeljske mornarice koja je neprijeporno kulturno dobro hrvatskog naroda u Crnoj Gori, kao i to da je ona kao pučki izraz srednjovjekovne pobožnosti nastala u Katoličkoj Crkvi. Na kraju izlaganja, naglasili su značaj i zahvalnost na podršci koju iskazuje hrvatska Vlada u rješavanju svih otvorenih pitanja s Crnom Gorom, a koja se tiču hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednica Odbora Zdravka Bušić, zajedno s potpredsjednikom Odbora Ninom Raspudićem i članovima Odbora te predstavnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milanom Bošnjakom, zahvalili su predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori, Zvonimiru Dekoviću, Adrijanu Vuksanoviću, Iliji Janoviću, kao i predstavniku Zajednice bokeljskih Hrvata u Hrvatskoj i Crnoj Gori Luki Perkoviću na svemu što rade kako bi očuvali položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori koja značajno doprinosi kvalitetnim odnosima dvije države te su zaključno još jednom svi iskazali snažnu potporu hrvatskoj manjini u Crnoj Gori. 

Na kraju sjednice naglašeno je da će bitne točke i zaključci unutar predmetne teme i dalje ostati na dnevnom redu Odbora, o kojima će se prema potrebi izvijestiti i šira javnost te da će se pokrenuti aktivnosti obilježavanja značajnih događanja hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.