Održana tematska sjednica Odbora za ratne veterane o problematici nestalih osoba iz Domovinskog rata

Zagreb - Odbor za ratne veterane Hrvatskoga sabora održao je u utorak sjednicu o temi „Problematika nestalih osoba iz Domovinskog rata“.

Pored članova i vanjskih članova Odbora na sjednici su bili i predstavnici tijela nadležnih za zatočene i nestale osobe među kojima i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, voditelj Ispostave Istok Uprave za zatočene i nestale Dejan Marošičević, savjetnik u Upravi za zatočene i nestale Stjepan Sučić, zamjenik ravnatelja policije Željko Prša, Marija Zirdum iz Ministarstva unutarnjih poslova, ravnatelj Uprave za jugoistočnu Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Stribor Kikerec, zamjenica glavne državne odvjetnice Jasmina Dolmagić, pomoćnici ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Drago Gojak i Hrvoje Omrčenin te predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Tijekom sjednice su iznijeti podaci o aktivnostima, rezultatima i problemima u postupku traženja nestalih osoba iz Domovinskog rata, odnosno postupku njihove ekshumacije i identifikacije. Kako je rečeno, od 1991. godine u Hrvatskoj je otkriveno 150 masovnih te više od 1300 pojedinačnih grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci 5204 osobe, a završno identificirani te pokopani, prema željama obitelji, posmrtni ostaci 4319 žrtava, što čini 83 posto.

Nadalje, istaknuo je i kako su neidentificirani posmrtni ostaci pokopani u namjenski izgrađenim grobnicama na Gradskom groblju Mirogoj i Centralnom groblju u Osijeku. Također je rečeno kako su u razdoblju od listopada 2016. do listopada 2021. godine prikupljena saznanja o 290 mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica iz Domovinskog rata koja se većinom odnose na Vukovarsko-srijemsku, Sisačko-moslavačku i Osječko-baranjsku županiju.

Naglašeno je kako je cjelovito terensko istraživanje, koje je trajalo 790 radnih dana, obavljeno na 260 mjesta, pretražena je površina od 798 343 metara kvadratnih, a pritom su ekshumirani posmrtni ostaci 144 osobe na 50 lokacija, dok na 210 lokacija posmrtni ostaci nisu pronađeni. Navedeni su i najnoviji podaci iz studenoga ove godine o pronalasku 11 posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Boboti s tim da to iskapanje nije završeno.

Sudionici su raspravljali i o suradnji s nadležnim tijelima drugih država, Komisijom za nestale osobe Vlade Republike Srbije, Institutom za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Komisijom za nestale osobe Vlade Crne Gore. Isto tako je rečeno kako su u rješavanju ovog problema surađuje s Međunarodnom komisijom za zatočene i nestale i Međunarodnim odborom Crvenog križa. Istaknuto je unaprjeđenje normativnog okvira, unaprjeđenje metodologije rada u području terenskih aktivnosti i području obrade i identifikacije posmrtnih ostataka, unaprjeđenje međudržavne i multilateralne suradnje te suradnje s međunarodnim organizacijama.

Kao glavne prepreke još uspješnijem rješavanju slučajeva nestalih osoba istaknuti su nedostatak točnih informacija o neregistriranim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica iz Domovinskog rata kao i neidentificirani posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih, pojedinačnih i asanacijskih grobnica kojih je ukupno 885. Rečeno je i kako je radi ubrzanja i unaprjeđenja postupka identifikacije hrvatska Vlada odobrila 5 milijuna kuna za nabavu kapitalne opreme za identifikaciju posmrtnih ostataka. Kao glavni razlozi za sporo i neučinkovito rješavanje ovog problema navedeni su slab odaziv građana koji bi mogli raspolagati točnim informacijama te izostanak suradnje s Republikom Srbijom po tom pitanju odnosno nedostatak suvremene i kvalitetne opreme za identifikaciju posmrtnih ostataka.

Predstavnici državnih tijela i udruga su na sjednici iznijeli podatke i informacije o radu, problemima i rezultatima rada iz svoje nadležnosti, a članovi Odbora naglasili su kako je ogroman posao odrađen, no da se još puno toga treba odraditi na trajnom rješavanju ovog humanitarnog problema. Pozvali su na suradnju s nadležnim tijelima sve one koji imaju bilo kakve informacije, a istaknuta je i potreba za pronalaskom načina za privolu Republike Srbije na učinkovitiju suradnju po pitanju nestalih osoba.

Sagledavajući cjelokupno izvješće u proteklih pet godina te sve istraženo od 1991. godine Odbor za ratne veterane istaknuo je kako daje punu potporu naporima državnih institucija na intenziviranju pronalaska svih nestalih osoba uz upotrebu svih raspoloživih zakonskih sredstava i mogućnosti te političkom angažmanu na domaćem i međunarodnom polju.