Održana tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode o kvaliteti zraka i vode na području Slavonskog Broda

Zagreb - Odbor za zaštitu okoliša i prirode održao je u četvrtak tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu, potrebi modernizacije i plinofikacije postrojenja Rafinerije nafte Brod te najnovijem slučaju onečišćenja vode u slavonskobrodskom vodovodu.

Osim članova Odbora i drugih zainteresiranih saborskih zastupnika, na sjednici su sudjelovali predstavnici mjerodavnih državnih i lokalnih tijela i javnih institucija te predstavnici civilnog društva iz područja zaštite okoliša i prirode i udruga Slavonskoga Broda.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Odbora Mihael Zmajlović osvrnuo se na najnoviji slučaj onečišćenja vode u Slavonskom Brodu te rekao da je potrebno "utvrditi sve činjenice o situaciji u kojoj je skoro sto tisuća ljudi ostalo bez pitke vode“ te "na transparentan način informirati javnost što se događa i poduzima kako bi se poboljšala kvaliteta života u Slavonskom Brodu“.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić podsjetio je kako su nakon incidenta izlijevanja nafte iz produktovoda kojim upravlja „Plinacro d.o.o.“ te dojava o onečišćenju vode, sve mjerodavne službe izašle na teren, izvršene su potrebne radnje za opskrbu vodom stanovnika toga područja i poduzete mjere sanacije. -Ovo je područje i dalje je pod inspekcijskim nadzorom, sva nadležna tijela, među kojima i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i Vodovod d.o.o Slavonski Brod  i dalje provode kontrolu vode, crpilišta i mreže, a očekuju se i rezultati istrage MUP-a i DORH-a o počinitelju incidenta, rekao je Ćorić.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković govorio je o spajanju vodovodne mreže s crpilištem u Sikirevcima te podsjetio da će Hrvatske vode omogućiti ulaganje od pet milijuna kuna za dogradnju toga vodocrpilišta. Potvrdio je odluku o sniženju cijene naknade za korištenje vode u Slavonskom Brodu za mjesec travanj.
 
Pomoćnica ministra zdravstva Vera Janković Katalinić kazala je da se nakon tjedan dana kontrole vode i negativnih nalaza ustanovilo da je voda u Slavonskom Brodu ispravna za piće, no da će se i dalje provoditi i pratiti uzorkovanje vode.

Mario Stipetić, načelnik Sektora za zaštitu zraka, tla i mora resornog ministarstva predstavio je izvješće o stanju kvalitete zraka na području grada Slavonskog Broda u 2017. godini i prva tri mjeseca 2018. te zaključak u kojem stoji da Slavonski Brod i dalje ima problem s onečišćenjem uzrokovanim sumporovodikom i lebdećim česticama te da je onečišćenje zraka i pogoršanje kvalitete zraka u velikoj mjeri uzrokovano radom Rafinerije nafte Brod.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara kao i velik dio nazočnih zastupnika i predstavnika udruga izrazili su negodovanje zbog dugogodišnjeg neuspješnog rješavanja problema onečišćenja zraka, iako se zna tko je glavni zagađivač. Među ostalim, nezadovoljstvo je iskazano i radom međudržavnog povjerenstva Hrvatske i BiH koje se nije sastalo više od godinu dana.

Predstavnici nadležnih državnih institucija kazali su da će se na temelju Sporazuma o suradnji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na području zaštite okoliša kroz neposredne kontakte s najvišim predstavnicima Rafinerije nafte Brod, nastaviti tražiti rješenje za daljnje ubrzanje njezine modernizacije i plinofikacije, što je preduvjet za smanjenje štetnih emisija te prva u nizu mjera za cjelokupno rješenje problema onečišćenog zraka.

Predsjednica udruge Brodske mame Ivana Smolčić Jurković upozorila je na nedovoljnu informiranost i pravodobnu obaviještenost o stvarnim i konkretnim činjenicama onečišćenja vode i zraka od strane nadležnih institucija, što stvara nepovjerenje stanovnika u rad državnih tijela.

S ciljem bolje informiranosti građana rečeno je da treba uložiti više truda u zajednički projekt Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda pod nazivom "Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“ kojemu je cilj pravodobno informiranje i educiranje građana na području grada Slavonskog Broda. Projekt najvećim dijelom financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Autor: Služba za medije