Održana zajednička sjednica Odbora za ratne veterane i Odbora za pravosuđe o haškim presudama šestorici iz BiH

Zagreb - Na zajedničkoj sjednici koju su sazvali saborski odbori za ratne veterane i pravosuđe u četvrtak se raspravljalo o mogućim posljedicama presuda Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetima „Tužitelj protiv Prlić i dr.“ i „Tužitelj protiv Vojislav Šešelj“. 

Predsjednik Odbora za ratne veterane Miodrag Demo uvodno je podsjetio da su šestorica čelnika nekadašnje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Haagu nepravomoćno osuđena na zatvorske kazne između 10 i 25 godina za zločin nad Bošnjacima tijekom rata u BiH te da presuda govori o udruženome zločinačkom pothvatu. Podsjetio je i da je pravomoćna presuda najavljena za sredinu 2017. godine. - Ako i pravomoćne presude ostanu ovakve, mogu imati dalekosežne posljedice po Hrvatsku, jer za udruženi zločinački pothvat terete tadašnji hrvatski državni vrh, rekao je Demo. Napomenuo je da je Haški sud oslobodio Vojislava Šešelja, što smatra nepravednim te ocijenio da država mora stati u obranu šestorice Hrvata iz BiH. 

Svoja stajališta o ovoj temi iznijeli su i ostali nazočni članovi dvaju Odbora. Većina ih je složna u tome kako je ovo važna tema od državnoga interesa i kako je nužno pronaći najbolji mogući način kako pomoći obrani šestorice te isto tako i drugim hrvatskim vojnim časnicima protiv kojih se podižu optužnice u BiH. Na tematskoj sjednici nazočili su ministri pravosuđa i branitelja Ante Šprlje i Tomo Medved, predstavnici ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova, Ministarstva obrane i predsjednice RH, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Ante Nazor i Ivica Lučić iz Hrvatskoga instituta za povijest koji su se u raspravu uključili u drugome, zatvorenom dijelu sjednice.
 

Autor: Hina/Služba za medije