Orsat Miljenić primio izaslanstvo indonezijskog parlamenta

Zagreb – Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić primio je izaslanstvo Parlamenta Republike Indonezije u kojemu su bili zastupnici članovi Komisije za pravosuđe, ljudska prava i sigurnosna pitanja. 

Izaslanstvo je predvodila Erma Suryani Ranik, a glavna tema susreta bila je priprema nacrta i donošenje indonežanskog zakona o sucima te razmjena iskustva o toj temi. Kako su naglasili članovi indonežanskog izaslanstva, Indonezija nema poseban zakon kojim se uređuje to područje već je kroz Zakon o pravosuđu uređeno i pitanje sudaca.

Miljenić je na početku predstavio rad saborskoga Odbora za pravosuđe te u nastavku detaljno govorio i odgovarao na pitanja iz područja pravosuđa, posebice o hrvatskom Zakonu o sudovima te Ustavu RH. Indonežansko izaslanstvo najviše je zanimao način izbora sudaca te uvjeti potrebni za njihovo imenovanje i napredovanje, a pokazali su i interes za status i položaj sudaca kao i za provedbu nadzora nad njihovim radom.   

Predsjednik Odbora za pravosuđe, odgovarajući na konkretna pitanja, posebno se osvrnuo na rad Državnog sudbenog vijeća (DSV), samostalnog i neovisnog tijela koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Hrvatskoj te o njegovoj ulozi u imenovanju, napredovanju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti sudaca i predsjednika sudova. Naglasio je kako to tijelo jedino ne odlučuje o predsjedniku Vrhovnog suda kojeg bira Hrvatski sabor. 

Miljenić je predstavio i sve formalne uvjete imenovanja sudaca koji se odabiru na javnim natječajima i jasno razrađenu metodologiju njihovog izbora naglasivši da se hrvatski sustav prilagodio najboljim sustavima država članica Europske unije. – Pokušali smo u načinu izbora sudaca napraviti ravnotežu između mjerljivih i objektivnih kriterija i osobnih dojmova, rekao je Miljenić. U nastavku je govorio o načinima nadzora rada prvenstveno kroz sustav elektronskog predmeta (e-Predmet), ali i kroz rad pravosudne inspekcije Ministarstva pravosuđa.

Suryani Ranik i članovi izaslanstva zahvalili su na korisnim i detaljnim informacijama i izrazili zadovoljstvo konkretnim preporukama koje će im pomoći u skoroj pripremi Zakona o sucima.

Autor: Služba za medije