Panenić i Tolušić najavili Međuparlamentarnu konferenciju o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a

Zagreb –  Međuparlamentarna konferencija o prijedlogu novog zakonskog okvira Zajedničke poljoprivredne politike EU-a za sljedeće programsko razdoblje održat će se 22. i 23. studenoga u Hrvatskome saboru, najavili su u ponedjeljak predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
 
Među stotinjak sudionika Međuparlamentarne konferencije bit će i predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta, rekli su Tolušić i Panenić na konferenciji za novinare prije sjednice saborskog Odbora za poljoprivredu.

Panenić je istaknuo da pitanje zajedničke europske poljoprivredne politike nije stranačko nego nacionalno pitanje kako se najbolje izboriti za poziciju Republike Hrvatske.

Ministar Tolušić je rekao kako bi se vrlo lako moglo dogoditi da se zajednička europska politika usvoji za vrijeme predsjedanja Hrvatske, u prvom polugodištu 2020. godine, što bi nam sigurno dalo određenu političku težinu. Nada se da će se uspjeti dogovoriti oko zajedničke poljoprivredne politike koja će ići u još boljem i kvalitetnijem smjeru.

Naveo je da će se na konferenciji raspravljati o četiri teme - od kojih je prva usvajanje nacionalnih strateških planova, umjesto dosadašnjih programa ruralnog razvoja, kako predlaže Europska komisija. Bavit će se i generacijskom obnovom, naglasivši važnost segmenta mladih, pogotovo u poljoprivredi.

- Hrvatska stoji relativno dobro po tom pitanju. Imamo nešto veći postotak mladih poljoprivrednika od europskog prosjeka, ali generacijska obnova mora biti prioritet i Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH, poručio je Tolušić. Naglasio je kako žele da se što više novca izdvoji za generacijsku obnovu za mlade poljoprivrednike i uklone postojeće administrativne barijere.

Što se tiče lokalne samouprave i ruralnog razvoja, o čemu će također biti riječi na konferenciji, Tolušić je istaknuo da dobar dio novca koji se povlači iz europskih fondova odlazi na razvoj infrastrukture ruralnih područja, iako ima prostora za poboljšanja poput uređenja cesta, vodovoda, kanalizacije ili uvođenja brzog interneta, na čemu će ustrajati.

Raspravljat će se i o istraživanjima u poljoprivredi i sigurnosti i kvaliteti hrane, najavio je, dodajući da inovativnost sigurno može pridonijeti većoj proizvodnji i boljoj produktivnosti, što Hrvatskoj treba. U pripremi međuparlamentarne konferencije, koja će koštati oko pola milijuna kuna i biti plaćena iz sredstava tehničke pomoći Ministarstva poljoprivrede, u ponedjeljak se sastao saborski Odbor za poljoprivredu, a Tolušić je podnio i izvještaj Ministarstva poljoprivrede o sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo održanom 15. listopada 2018. godine.
 

Autor: Hina