Peđa Grbin primio veleposlanicu Alžira Faridu Aiouaze

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-alžirske međuparlamentarne skupine prijateljstva Peđa Grbin sastao se u četvrtak s veleposlanicom Alžira u Hrvatskoj Faridom Aiouaze.

Veleposlanica Aiouaze i voditelj Skupine Grbin bilateralne odnose dviju zemalja ocijenili su dobrima i prijateljskima usuglasivši se kako je suradnju potrebno intenzivirati na gospodarskom, energetskom i kulturnom planu kao i na području sigurnosti i borbe protiv terorizma. Potrebno je iskoristiti mogućnosti povezivanja hrvatskoga i alžirskoga turizma, snažnije prezentirati mogućnosti gospodarske suradnje i razmjenjivati dobre prakse, suglasili su se.

Uz navedeno, usuglasili su se oko potrebe ubrzavanja postupaka zaključivanja Sporazuma o kulturnoj suradnji, Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Memoranduma o razumijevanju iz područja vodnog gospodarstva između Hrvatske i Alžira.

Osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju i sigurnosne izazove na području sjeverne Afrike, veleposlanica je naglasila kako europske države koriste alžirska iskustva u borbi protiv terorizma, a ta bi iskustva mogla biti korisna i za Hrvatsku. Izrazila je nezadovoljstvo alžirske strane održavanjem Crans Montana Foruma u Dakhi istaknuvši kako Zapadna Sahara nije marokanski teritorij.

Zaključno, sudionici sastanka zauzeli su stav kako je bilateralnu suradnju potrebno intenzivirati, a uspostavljanjem međuparlamentarne suradnje između dviju država i unaprjeđivanjem suradnje u području gospodarstva moguće je doprinijeti jačem povezivanju Hrvatske i Alžira na svim poljima od interesa za obje države.

Autor: Hrvatsko-alžirska međuparlamentarna skupina prijateljstva