Petar Čobanković održao radni sastanak s predstavnicama Regionalnog centra za jednakost spolova

Zagreb - Predsjednik Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Petar Čobanković održao je radni sastanak s predstavnicama Regionalnog centra za jednakost spolova.

Izvršna direktorica Regionalnog centra za jednakost spolova Mary Ann Rukavina-Cipetić i voditeljica Ureda Ana Carević predstavile su projekt „Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj“. Projekt, koji se provodi u sedam država Jugoistočne Europe, usmjeren je na intenzivnije sudjelovanje žena u ruralnom razvoju te na osnaživanje žena u tim područjima. Cilj je projekta poduzeti prvi korak u uspostavljanju koordinacije na nacionalnoj i regionalnoj razini između žena aktivnih u ruralnom razvoju koje bi bile partnerice u dijalogu sa stručnjacima, vladinim službenicima i građanima, predstavljajući perspektivu i interese žena. U projekt će biti uključena izvršna vlast na nacionalnoj i lokalnoj razini, predstavnici radnih tijela parlamenata te nevladine organizacije koje se bave ovim područjem rada. 

Predsjednik Odbora Petar Čobanković pozdravio je ovu inicijativu rekavši da će se Odbor za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj uključiti u provedbu projekta. Ruralni je razvoj u središtu našeg interesa, rekao je pritom Petar Čobanković, a bez poboljšanja položaja žena nema ni razvoja ruralnih područja diljem Hrvatske. 

Sugovornici su se složili da je potreban daljnji poticaj ovakvim projektima. Ulaskom Hrvatske u EU, rekao je Petar Čobanković, otvorit će se nove mogućnosti primjene iz kohezijskih fondova. Pritom je posebno izdvojen pristup LEADER "Povezanost aktivnosti za razvoj ruralnog gospodarstva" Europske komisije koji predstavlja koncept kojim se ruralno stanovništvo i lokalna uprava nastoje potaknuti na razmatranje mogućnosti svojeg kraja, uobličen izradom i primjenom razvojne strategije.

Autor: Služba za odnose s javnošću