Petar Selem primio francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb - Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Petar Selem primio je izaslanstvo Veleposlanstva Republike Francuske koje je predvodio veleposlanik Jérôme Pasquier. U izaslanstvu su bili i prva savjetnica Clélia Chevrier i prva tajnica u Veleposlanstvu Corine Crespel-Saout. 

Teme razgovora bili su predstojeći parlamentarni izbori, očekivani rezultati referenduma o Europskoj uniji, otvorena pitanja pomirenja u regiji, kao i skorašnje raspuštanje Sabora. Predsjednik Odbora Selem izrazio je optimizam u pogledu predstojećih izbora u prosincu kao i uvjerenje da će se, unatoč suprotno usmjerenim medijskim kampanjama, na referendumu građani Republike Hrvatske u visokom postotku opredijeliti za Europsku uniju. 

Veleposlanik Pasquier čestitao je Hrvatskoj u ime Francuske na završetku pregovora za pristupanje Europskoj uniji. Francuska to smatra velikim uspjehom te računa na Hrvatsku da će nastaviti s provedbom reforma jer, smatra, uloga Hrvatske je dvojaka: ona s jedne strane pruža primjer ostalim zemljama u regiji da je pristupanje Uniji moguće, ali da iziskuje vremena, mnogo truda te teških i ozbiljnih reformi, dok s druge strane ustrajanjem na pozitivnim reformama i nakon formalnog pristupa, dokazuje zemljama članicama Unije da s proširenjem valja nastaviti. Veleposlanik je upoznao Petra Selema i s ostalim političkim zbivanjima u Francuskoj, posebice o predstojećim izborima za Senat.

Predsjednik Odbora Selem i veleposlanik Pasquier razgovarali su potom o kulturnom aspektu suradnje dviju država, napose o pripremama za „Sezonu hrvatske kulture“ u Francuskoj za jesen 2012. Veleposlanik je kazao da Francuzi, slabo poznajući hrvatsku kulturu, već sada iskazuju veliki interes za kulturu zemlje koju poznaju kao jednu od omiljenih turističkih destinacija. Razgovaralo se i o izložbi o Ruđeru Boškoviću koja se ima održati u UNESCO-u u Parizu u studenome ove godine. U tom smislu, istaknuto je da se projekt imenovanja jedne pariške ulice imenom Ruđera Boškovića privodi kraju, na čemu se posebice zalagao veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Mirko Galić. 

Veleposlanik je također izrazio želju da se prije raspuštanja ovoga saziva Sabora ostvari dogovoreni posjet izaslanstva Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva francuskom Senatu.

Autor: Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu