Plenković: Schengen i Europski semestar ključni za Hrvatsku

Split - U prvim mjesecima nakon ulaska Hrvatske u EU ključne će biti njezine pripreme za ulazak u schengenski prostor i sudjelovanje u Europskom semestru, izjavio je u utorak u Splitu predsjednik izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU Andrej Plenković. 

"Razgovarali smo o dvije ključne teme koje smatramo da su u predstojećim mjesecima članstva Hrvatske u EU iznimno bitne, a to su pripreme i ispunjavanje kriterija za ulazak u schengenski prostor te sudjelovanje Hrvatske u Europskom semestru", izjavio je Plenković na konferenciji za novinare u splitskom hotelu Le Meridien Lav po završetku dvodnevnog, sedamnaestog i ujedno posljednjeg sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU. 

Naglasio je kako je Hrvatska tijekom pristupnih pregovora iskazala ambicije da će biti u stanju imati dobro ustrojenu vanjsku granicu Europske unije kako bi ušla u schengenski prostor dvije godine nakon članstva. 

"Danas nas je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izvijestio o svim naporima koje vlada, a posebice MUP u tom pogledu poduzima i namjerava učiniti u sljedećem razdoblju", rekao je Plenković. 

Druga važna tema bio je Europski semestar, novi mehanizam EU-a, kazao je Plenković. Europski semestar je šestomjesečno razdoblje u kome države članice na europskoj razini usklađuju svoje proračunske, makroekonomske i strukturne politike kako bi Europska komisija mogla pravodobno upozoriti zemlje članice na moguće krize. 

"Riječ je tome da se nadnacionalni mehanizmi, koje u ovom konkretnom slučaju provodi Europska komisija, stave u funkciju tako da se i prije donošenja proračuna na razini država članica vodi intenzivan dijalog s Europskom komisijom o svim proračunskim mjerama ekonomske politike i strukturnim reformama", rekao je Plenković. 

"Zato smo danas raspravljali o ekonomskom programu koji je hrvatska vlada usvojila 18. travnja i koji je upućen Europskoj komisiji, jer želimo da zastupnici u Hrvatskom saboru također budu pravodobno uključeni u dijalog koji se odvija između vlade i Komisije", objasnio je Plenković. 

Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta u Zajedničkom parlamentarnom odboru Gunnar Hökmark je istaknuo kako je Hrvatska "vrlo dobrodošla" kao 28. članica EU-a, jer je "ispunila sve kriterije i pokazala da može funkcionirati u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala". 

"Hrvatska je ključna zemlja zapadnog Balkana i ona daje zamah razvoju toga dijela Europe", istaknuo je Hökmark. Po njegovim riječima "nijedno se gospodarstvo u Europi ne može popraviti bez suradnje s drugim gospodarstvima te smo svi međusobno povezani". 

Osvrćući se na jučerašnji posjet izaslanstva Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU Brodosplitu, Plenković je istaknuo kako su čelnici splitskog brodogradilišta, koje je nedavno privatizirano, izvijestili kako će se za svih oko 3.500 zaposlenih dati otpremnine, a zatim ponovno primiti na posao njih oko 2000. 

Hökmark je rekao kako je najvažnije da su čelnici Brodosplita izvijestili da "nema pomanjkanja narudžbi brodogradnje". Na upit kako vidi ulogu Hrvatske nakon ulaska u EU u kontekstu institucionalne obespravljenosti Hrvata u BiH, Hökmark je kazao kako su sada sve zemlje regije u procesu integracija u EU te će se posebice morati voditi računa o poštivanju ljudskih prava. "Europska unija će biti vrlo stroga u zahtjevima da se sve zemlje koje žele ući u EU moraju pridržavati pravila u zaštiti ljudskih prava", dodao je Hökmark.
 

Autor: Hina