Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec sastala se s veleposlanikom Ukrajine Oleksandrom Levčenkom

Zagreb – Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec sastala se danas s veleposlanikom Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandrom Levčenkom. 

Veleposlanik Levčenko na samom je početku razgovora istaknuo povijesne veze između naših zemalja i više nego dobre odnose između naroda. Naglasio je važnost dobro razvijene parlamentarne komponente unutar naših bilateralnih odnosa. Ukrajini je posebno važno hrvatsko iskustvo pristupanja Europskoj uniji jer je Europska unija ukrajinski državni prioritet. 
- Ukrajina dobiva novog prijatelja u Europskoj uniji od 1. srpnja 2013., rekao je Levčenko. Ukrajina je zainteresirana za skoro potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom jer će to otvoriti put za stvaranje zone slobodne trgovine i uvođenje europskih standarda. Veleposlanik Levčenko spomenuo je i ukrajinsko-rusinsku manjinu u Hrvatskoj kao čvrstu poveznicu naših zemalja. Najavio je i skoru razmjenu posjeta predsjednika vlada naših zemalja. 

Dragica Zgrebec pohvalila je parlamentarnu suradnju Hrvatske i Ukrajine te istaknula važnost međusobne razmjene iskustava kada je u pitanju Europska unija, posebice se osvrnuvši na iskustvo korištenja pretpristupnih i strukturnih fondova Europske unije. 
- Čvrsto podupiremo želju Ukrajine da uskoro postane dio europske obitelji, rekla je Zgrebec. Potpredsjednica Hrvatskoga sabora kazala je kako je Hrvatska jedna od zemalja Europske unije koja je najviše napravila za prava nacionalnih manjina reguliravši ih zakonima, a upravo stoga što smatra kako su nacionalne manjine most koji najbolje povezuje Hrvatsku s njihovim matičnim zemljama.
 

Autor: Služba za medije