Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec primila sudionike simpozija „Svjetski dan romskog jezika“

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec primila je sudionike simpozija „Svjetski dan romskog jezika“. Na sastanku je sudjelovao i zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Veljko Kajtazi.

Od 3. do 5. studenoga 2013. u Zagrebu se održava simpozij „Svjetski dan romskog jezika“. Simpozij se održava peti put u organizaciji udruge „Kali Sara“ pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, a u organizaciju su uključeni Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Matica hrvatska, kazališne ustanove grada Zagreba, Savjet za nacionalne manjine i Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske. Sudionici simpozija izvijestili su potpredsjednicu Hrvatskoga sabora Dragicu Zgrebec o važnosti Simpozija, istaknuvši da okuplja jezikoslovce iz nekoliko desetaka europskih i svjetskih zemalja koji rade na promicanju učenja i uporabe romskog jezika među mladim naraštajima. 

Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec posebno je istaknula važnost inicijative da se 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskog jezika koja je potekla iz Hrvatske 2008. godine, a prilikom predstavljanja prvog Romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika autora Veljka Kajtazija. Zgrebec je naglasila da je 2012. godine Hrvatski sabor prihvatio zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi da se 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskog jezika. 

U nastavku se razgovaralo o važnosti promicanja kulture, jezika i obrazovanja među Romima te o mogućnostima za razvoj što boljeg položaja i statusa romske nacionalne manjine u Hrvatskoj.
 

Autor: Služba za medije