Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec sastala se s potpredsjednikom Skupštine Crne Gore Brankom Radulovićem

Zagreb – Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec održala je sastanak s Brankom Radulovićem, potpredsjednikom Skupštine Crne Gore.

U želji nastavka jačanja dobrosusjedskih odnosa, vlade Hrvatske i Crne Gore potpisale su Sporazum o euroatlantskom partnerstvu čiji je cilj pomoć Crnoj Gori u ispunjavanju kriterija tijekom pregovora za članstvo u Europskoj uniji. To potvrđuje spremnost Hrvatske da pruži svu potporu, znanja i iskustva Crnoj Gori na njezinu putu prema europskim integracijama, istaknula je potpredsjednica Sabora Zgrebec. 

Potpredsjednik crnogorske Skupštine Radulović zalaže se za jaču suradnju naših parlamenata, naročito među odborima, te smatra da bi se tako sva pitanja brže i kvalitetnije riješila na bilateralni način, bez uplitanja trećih strana. Posebno je naglasio svoje mišljenje kako sva otvorena pitanja treba rješavati trajno i učinkovito. Kako je zbog financijskih poteškoća došlo do zastoja u nastavku gradnje Jadransko – jonske trase, predložio je produžetak brze ceste koja prolazi kroz Konavle, te dalje zaleđem Crne Gore do granice s Albanijom. Naglasivši kako bi ta cesta trebala predstavljati i turistički interes svih triju zemalja, potpredsjednica Zgrebec složila se s tom idejom.

Crna Gora trenutačno se bavi stvaranjem nove arhitekture upravne vlasti, rekao je Radulović, razmatrajući novu ulogu Odbora za europske integracije i mogućnost uključivanja civilnog sektora u rad Skupštine kako bi odluke Skupštine Crne Gore imale i gospodarsku i socijalnu odgovornost, a ne samo političku. 

Obje strane razmijenile su mišljenja i iskustva vezana uz pregovore za članstvo u Europskoj uniji i usklađivanje domaćeg zakonodavstva s europskim te zaključile kako je čvrsto partnerstvo zajednički interes obiju zemalja.  
 
 

Autor: Služba za medije