Potpredsjednik Batinić prisustvovao na 1. godišnjoj skupštini romske Udruge Madara

Sesvete – "Brojne akcije i edukativne radionice, kojima se u organizaciji vaše udruge promiču prava Roma i na koje s pravom možete biti ponosni, iskorak su k poboljšanju uvjeta u kojima romska nacionalna manjina u Hrvatskoj danas živi", kazao je Milorad Batinić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Josipa Leke, na prvoj godišnjoj skupštini romske Udruge "Ne boj se – Madara". 

Dodao je kako mu je izuzetna čast i veliko zadovoljstvo što nazoči ovoj svečanosti te je Udruzi i njezinu vodstvu poželio mnogo uspjeha u daljnjem radu poručivši da borbi za svoje ciljeve pristupe s još više strasti i odvažnosti. 
Potpredsjednik Batinić izrazio je svoje uvjerenje kako Udruga Madara organiziranjem i sudjelovanjem na različitim simpozijima, seminarima, okruglim stolovima, izložbama i manifestacijama, predlaganjem mjera za poboljšanje uvjeta stanovanja romske populacije te organiziranjem sportskih susreta revijalnog karaktera između romskih i neromskih udruga u zemlji i inozemstvu pridonosi boljitku romske populacije.

"Međutim, stvarni pomaci mogući su samo pod uvjetom da se ostvari aktivna suradnja s institucijama gradova, županija i Republike Hrvatske koje rade na rješavanju problematike koja tišti naše romske sugrađane", istaknuo je Batinić. Iako prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj živi 16.975 pripadnika romske nacionalne manjine, stvarne su brojke znatno veće i kreću se oko 40 tisuća. U Hrvatskoj je registrirano i više od 120 udruga romske nacionalne manjine koje romske interese zastupaju razjedinjene te tako ne mogu ostvariti maksimum svojih htijenja. U tom smislu izuzetno je važno potpisivanje Sporazuma o uzajamnoj suradnji i zajedničkom djelovanju i zastupanju romskih udruga na području Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Sporazum je potpisan na inicijativu saborskog zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija i Udruge "Ne boj se - Madara" kako bi se poboljšao i unaprijedio položaj pripadnika romske nacionalne manjine u cijeloj zemlji, a koji Batinić toplo pozdravlja.

Istaknuvši da je kao potpredsjednik Sabora izuzetno ponosan što je Svjetski dan Roma prošle godine obilježen u Hrvatskom saboru, Milorad Batinić kazao je kako će Udruga i nadalje imati njegovu podršku te će s veseljem stajati iza njezinih projekata i inicijativa. 

Autor: Ured potpredsjednika Batinića