Potpredsjednik EP-a Gianni Pittella: Parlamentarci trebaju zastupati pozicije građana

Zagreb – Gianni Pittella, potpredsjednik Europskoga parlamenta i jedan od triju potpredsjednika zadužen za postupak mirenja, izlagao je u Hrvatskome saboru u okviru seminara "Postupci donošenja odluka u Europskoj uniji" o temi "Pregovori u Odboru za mirenje iz perspektive voditelja izaslanstva Europskog parlamenta". 

Pittella je istaknuo kako je Lisabonskim ugovorom uspostavljena snažnija suradnja Europskog i nacionalnih parlamenata. Naime, Lisabonskim ugovorom Europski parlament - za razliku od prijašnje dominantne uloge Vijeća EU-a – dobio je veće ovlasti, što se očituje u proširenju postupka suodlučivanja o gotovo svim politikama EU-a. Od prijašnjih 45 područja podložnih proceduri suodlučivanja nakon Lisabona te su ovlasti proširene na 85 područja.

- Izrazito je važno osigurati transparentnost donošenja odluka, rekao je Pittella, i dodao kako je naglasak na samom postupku pregovora između Vijeća EU-a i Europskoga parlamenta.
Sudionicima seminara Pittella je pojasnio ulogu i detaljne tehničke aspekte rada Odbora za mirenje nakon što prijedlog zakona ne dobije podršku u drugom čitanju. 
Odbor za mirenje vodi pregovore između Europskog parlamenta i Vijeća, a zadaća mu je priprema zajedničkog teksta prijedloga zakona, u čijoj pripremi u ulozi posrednika sudjeluje i Europska komisija, pri čemu ona međutim svoju poziciju ne bi trebala nametati.
- U slučaju da nije moguće postići dogovor niti na razini Odbora za mirenje, što se do sada dogodilo samo dva puta, taj se zakonski prijedlog odbacuje i zakonodavna procedura kreće ispočetka, zaključio je Pittella.
Pittella je ukazao i na činjenicu da je proteklih godina zabilježen rastući trend postizanja sporazuma o zakonskom prijedlogu tijekom prvog čitanja. 

- Ne smatram da je dobro da se svi zakonski prijedlozi rješavaju u prvom čitanju. Najvažnije je donijeti dobar zakon jer na kraju krajeva parlament je tu da zastupa pozicije i interese građana, zaključio je Pittella.
 

Autor: Služba za medije