Potpredsjednik EP-a László Surján: Utjecaj na donošenje odluka moguć samo kroz političke skupine

Zagreb – U okviru seminara „Postupci donošenja odluka u Europskoj uniji“ koji se u organizaciji Odjela za pretpristupne aktivnosti Europskoga parlamenta i saborskog Ureda za međunarodne i europske poslove održava u Hrvatskome saboru, potpredsjednik Europskoga parlamenta László Surján održao je u ponedjeljak predavanje o ulozi europskih političkih stranaka u procesu donošenja odluka u Europskoj uniji.

Surján se u svom izlaganju fokusirao na važnost djelovanja zastupnika Europskoga parlamenta u okviru postojećih političkih skupina kako bi se osigurao utjecaj na donošenje odluka.
- U Europskome parlamentu, u kojem djeluje sedam političkih skupina, politički interesi imaju značajniju ulogu nego nacionalnost zastupnika, istaknuo je Surján. Dodao je kako su europske parlamentarne skupine ustvari koalicije različitih nacionalnih stranaka te da se odluke uglavnom postižu konsenzusom više političkih skupina, što je osobito bitno, jer nijedna politička skupina nema natpolovičnu većinu u EP-u. 
- Političke skupine imaju svoje programe, no ključno je pitanje kako ih mogu provesti, istaknuo je Surján. U tom smislu sve je istaknutija uloga koordinatora političkih skupina za pojedine politike EU-a, a što pridonosi sve većoj politizaciji donošenja odluka u Europskoj uniji, naglasio je Surján.

Vezano uz nominiranje kandidata za predsjednika Europske komisije, potpredsjednik EP-a Surján podsjetio je na ključnu činjenicu da Europsko vijeće mora uzeti u obzir rezultate izbora za Europski parlament. 
 

Autor: Služba za medije