Potpredsjednik Europske komisije Katainen: Reforme nisu lagane, ali ih treba provesti

Zagreb - Potpredsjednik Europske komisije (EK) nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen sastao se u petak u Hrvatskom saboru sa članovima odbora za europske poslove, financije i proračun, gospodarstva te obrane.

Težište razgovora stavljeno je na sadržaje Izvješća EK-a za Hrvatsku te na prilike za Hrvatsku u sklopu „Junckerovog“ Plana ulaganja za Europu i Europskog fonda za obranu.

S obzirom na trinaesto mjesto po korištenju sredstava iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), na kojemu se Hrvatska nalazi, Katainen se osvrnuo na jednostavnost postupka te mogućnosti povlačenja sredstava iz EFSU-a na razini lokalnih zajednica, naglasivši kako je fond dobar alat za popunjavanje „rupa na tržištu“. Potpredsjednik Europske komisije usto je istaknuo interes Europske unije za jačom suradnjom u obrambenom sektoru i razvoju vojne industrije, pri čemu NATO zauzima ključnu ulogu. -Europska komisija, na temelju svojih analiza, uočava nekoliko megatrendova u svijetu, među kojima razvoj kružnog gospodarstva i naprednih tehnologija u području umjetne inteligencije te zaštite osobnih podataka, o čemu moramo voditi računa u budućem razdoblju te osobitu pozornost posvetiti obrazovanju, kazao je Katainen i dodao kako osobito zabrinjavaju široke rasprave o budućem razdoblju vladavine prava i ljudskim pravima.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević istaknuo je važnost gospodarske perspektive za Hrvatsku, a u tom kontekstu i kohezijsku politiku. -Strukturne reforme i obrazovanje pritom su nam vrlo važne teme, s obzirom na odljev mozgova iz jugoistočne Europe, čemu bi Unija trebala posvetiti dužnu pažnju, rekao je Milošević. –Svaka nova gospodarska inicijativa zahtijeva odgovarajuću radnu snagu, no kako su strukturne reforme u Hrvatskoj nedovoljne i radna snaga uslijed trenda iseljavanja nedostatna, Hrvatskoj je umanjena konkurentnost, nadovezao se predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić dodavši kako je potrebno definirati prioritete Hrvatske za iduće razdoblje.

Na upit Anđelka Stričaka, potpredsjednika Odbora za obranu, o prognozama za  Hrvatsku i Europsku uniju s obzirom na migrantsku krizu i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, Katainen je naglasio potrebu da se pitanje migrantske krize riješi zajedničkim snagama i resursima. –U pogledu proširenja Unije na zemlje zapadnog Balkana, zadovoljan sam što je to pitanje došlo na dnevni red. Trebamo učiniti sve što je u našim mogućnostima, biti otvoreni prema tom pitanju i vjerodostojni, kazao je Katainen. Na upit predsjednika Odbora za vanjsku politiku Mira Kovača o preporučljivoj dinamici ulaska u eurozonu, potpredsjednik Europske komisije izrazio je stav o potrebi kvalitetnih predradnji za ulazak u eurozonu koja kao pečat vrijednosti nudi pozitivan učinak na ulagačko ozračje.

Govoreći o takozvanoj 'dubokoj varijabli', član Odbora za financije i proračun Ivan Lovrinović izrazio je mišljenje kako je Europi za uspješnost potreban veći stupanj svijesti o zajedničkom europskom projektu te učinkovit plan, poput nekadašnjeg Marshallovog plana, u svrhu povećanja investicija u Hrvatsku. – Pritom naglasak ne bi trebao biti na ulaganja u turizam, jer bi to doprinijelo povećanju već sada duboke ovisnosti BDP-a o tom sektoru. Trebaju nam investicije u industriju i obrazovanje, naglasio je Lovrinović.

Nakon razmjene mišljenja Katainen je zaključno preporučio da se strukturne reforme nastave provoditi s naglaskom na obrazovanje, unaprjeđenje poslovnog okruženja, pravosuđe, mirovinski sustav i harmonizaciju javnog sektora.

Autor: Služba za medije