Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Reiner održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner sastao se u utorak s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem s kojim je razgovarao o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima, eurointegracijskom procesu Crne Gore te ostalim aktualnim pitanjima od zajedničke važnosti. Uz potpredsjednika Sabora akademika Reinera na sastanku je sudjelovao i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Crna Gora Branko Bačić.

Akademik Reiner zahvalio je Crnoj Gori na pomoći nakon razornih potresa te ocijenio bilateralne odnose dobrima i dobrosusjedskima s otvorenim i aktivnim dijalogom oko rješavanja otvorenih pitanja u duhu međusobnoga uvažavanja i u skladu s međunarodnim propisima. Govoreći o europskome putu izrazio je  uvjerenje kako će Crna Gora ispuniti sve uvjete za članstvo provođenjem neophodnih reformi. –Crna Gora će time pokazati da je u potpunosti privržena europskim vrijednostima, poštivanju vladavine prava, demokratskim standardima i medijskim slobodama, rekao je Reiner te dodao kako je Hrvatska spremna nastaviti pružati pomoći i prenositi stečena znanja i iskustva iz EU procesa crnogorskim kolegama. 

–Za Hrvatsku je od iznimne važnosti pitanje manjina, a za pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori od posebne važnosti je pitanje Bokeljske mornarice koja je neraskidiv dio njihovog identiteta i hrvatskog kulturnog naslijeđa, naglasio je Reiner. Dodao je i kako bi sukladno Sporazumu o zaštiti prava nacionalnih manjina od posebne važnosti bilo osiguravanje uvjeta učenja hrvatskoga jezika kao izbornoga u obrazovnome sustavu Crne Gore. Ukazao je i na potrebu pronalaženja trajnijeg rješenja za Hrvatsko nacionalno vijeće koje se trenutno nalazi u Domu kulture „Josip Marković" u Donjoj Lastvi, a koji im je ustupljen na korištenje na razdoblje od pet godina. –Očuvanje tradicije za oko 10 000 Hrvata u Crnog Gori i oko 4 500 Crnogoraca u Hrvatskoj osigurana je upravo potpisivanjem ovoga Sporazuma, a kako Hrvatska u Europskoj uniji prednjači u zaštiti manjina željeli bi osigurati i da je zaštita hrvatske nacionalne manjine na jednako visokoj razini u svim državama, zaključio je Reiner. 

–Naši su odnosi prijateljski i dobrosusjedski i možemo biti primjer državama u regiji kako se dijalogom rješavaju ona pitanja na koja dvije države imaju različite poglede, rekao je Radulović dodavši kako Crna Gora posebno cijeni pomoć Hrvatske u približavanju vanjskopolitičkim prioritetima, posebice ulasku u Europsku uniju. Govoreći o pregovorima s Unijom izrazio je zadovoljstvo izvješćem Europske komisije o napretku u kojem je ocijenjeno kako je Crna Gora ostvarila napredak u osiguravanju slobode medija i u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Kad je riječ o zaštiti nacionalnih manjina crnogorski ministar vanjskih poslova jasno je rekao da se njima posvećuje posebna pažnja jer, kako je istaknuo, upravo manjine predstavljaju najbolji most u jačanju odnosa dviju država.