Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se s potpredsjednikom Nacionalne skupštine Republike Koreje Woo Taik Chungom

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner organizirao je radni ručak za potpredsjednika Nacionalne skupštine Republike Koreje Woo Taik Chunga s izaslanstvom. Uz akademika Reinera na radnom ručku su sudjelovali voditeljica skupine prijateljstva Hrvatska-Republika Koreja Anita Pocrnić Radošević i član Skupine Davor Bernardić, zastupnik Ivan Ćelić i hrvatski veleposlanik u Republici Koreji Damir Kušen.

–Iako su naše države geografski udaljene one su pravi prijatelji i saveznici i u prilog tome govore i česti kontakti naših parlamenata posebno prije pandemije kovida, istaknuo je potpredsjednik Sabora te dodao kako vjeruje da će se u post-kovid razdoblju dodatno intenzivirati razmjene i posjete. Reiner je rekao kako je veliki zagovornik parlamentarne diplomacije koja omogućava nešto neposredniju i otvoreniju razmjenu mišljenja i komunikaciju.

U nastavku je govorio o tome kako je Republika Koreja industrijski vrlo snažna i razvijena zemlja te za Hrvatsku predstavlja pojam tehnološkog napretka i u tom smislu može poslužiti kao primjer u daljnjem promišljanju razvoja na tom području. –Moramo se i u budućnosti potruditi da radimo na boljem međusobnom razumijevanju naših država posebno kada je riječ o suradnji naših gospodarstava i prepoznati one niše u kojima na obostranu korist možemo doprinijeti razvoju naših država, naglasio je Reiner dodavši kako hrvatska Vlada već godinama intenzivno radi na poboljšanju investicijske klime kako bi privukla strana ulaganja.

Potpredsjednik Nacionalne skupštine Republike Koreje čestitao je Hrvatskoj na ulasku u eurozonu i Schengen naglasivši kako Hrvatsku, neovisno o geografskoj udaljenosti, doživljava vrlo bliskom i prijateljskom državom. –U potpunosti se slažem s vašom ocjenom kako je parlamentarna diplomacija dobar alat za razvoj bilateralnih odnosa, ali želja mi je da uzajamno radimo i na širenju kulturnih veza, ali i suradnji u sportu te turizmu. Dodao je kako bi u svim daljnjim zbližavanjima dviju država, posebno kada je riječ o trgovini i investicijama, od velike pomoći bili i izravni letovi između dviju država kao što je to bilo 2018. i 2019. godine.

Chung je u nastavku govorio o kandidaturi drugog po veličini grada Republike Koreje Busana za Svjetsku izložbu Expo 2030. naglasivši kako taj grad ima potencijala postati najveći svjetski “pametni grad“. –Naša država nije velika i nemamo neograničene resurse pa smo tako odlučili puno ulagati u ljudske potencijale kako bi se na najbolji način nosili s četvrtom industrijskom revolucijom, zaključio je Chung.

Obje strane su zaključile kako postoji prostor za daljnji razvoj odnosa i povezivanja dviju država osobito kada je riječ o određenim područjima gospodarstva. Posebno su istaknuta područja znanosti i tehnologije, ali i vojne industrija, infrastrukture, posebice željezničke, energetika te nove primijenjene tehnologije kao što su umjetna inteligencija i slično.

Zaključno je bilo riječi i o ulasku Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i ostvarivanju još jednog vanjskopolitičkog cilja.