Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin primio irsku veleposlanicu Olive Hempenstall

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin primio je u srijedu irsku veleposlanicu Olive Hempenstall.

U razgovoru su potvrđeni iznimno dobri prijateljski odnosi dviju zemalja i ukazano je na velike mogućnosti jačanja međusobne suradnje u brojnim područjima, osobito u turizmu i razvoju informacijske tehnologije, ali i snažnijeg povezivanja hrvatske i irske kulture. Spomenuto je kako će Rijeka i Galway podijeliti titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Sugovornici su razmijenili stajališta o važnosti daljnjeg razvoja parlamentarne suradnje čemu je pridonio i nedavni posjet predsjednika Zastupničkog doma irskog parlamenta Zagrebu, a očekuje se i posjet Irsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskom saboru tijekom ove godine.

Potpredsjednik Radin osvrnuo se na aktualna zbivanja u Hrvatskoj, osobito na referendumske inicijative kako u Hrvatskoj tako i u Irskoj. Kada je riječ o referendumskoj inicijativi „Narod odlučuje“, potpredsjednik Radin je ukazao na neprihvatljivost onih pitanja kojima se smanjuje broj predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, a osobito na pitanje kojima se predstavnici nacionalnih manjina izuzimaju iz odlučivanja o davanju povjerenja Vladi i glasovanju o državnom proračunu, što je ocijenio neustavnim i zadiranjem u stečena prava nacionalnih manjina.

Posebno je dotaknuta tema iseljavanja mladih obitelji u europske zemlje, značajnim dijelom i u Irsku. Složili su se da je mobilnost radne snage jedan od stupova Europske unije, posebice u području obrazovanja i gospodarske suradnje, ali je važno osigurati sve potrebne uvjete za mogućnost povratka u matične zemlje.
 

Autor: Ured potpredsjednika Sabora