Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić primio japanskog veleposlanika Masarua Tsujija

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić primio je u nastupni posjet veleposlanika Japana Masarua Tsuija.

Veleposlanik Tsuji uvodno je zahvalio na podršci koju je Republika Hrvatska pružila Japanu i japanskom narodu nakon najveće tragedije koja je pogodila Japan u novijoj povijesti. Ujedno je čestitao na završetku pregovora s EU, dodavši da će to otvoriti nove mogućnosti za suradnju Hrvatske i Japana. Potpredsjednik Batinić zahvalio je na potpori koju je Japan pružao i pruža je zaželjevši veleposlaniku ugodan i uspješan boravak u Hrvatskoj.

Sugovornici su tijekom razgovora zaključili da Japan i Hrvatska imaju izuzetno dobre diplomatske odnose, posebno odnose na području turizma, ali da ih ekonomska suradnja ne prati dovoljno. "Japanska ulaganja u Hrvatsku veoma su mala", rekao je veleposlanik, dodavši "da će ulaskom Hrvatske u EU to zasigurno unaprijediti". 

Potpredsjednik sabora izjavio je da želi pomoći oko povećanja japanskih ulaganja u Hrvatsku, posebno "greenfield" investicija, te predstavio Ivanec, kojega je gradonačelnik, kao ogledan primjer moguće gospodarske suradnje.

Japanski je veleposlanik izjavio da su hrvatski radnici poznati kao vrlo kvalitetna radna snaga te da se prije odlaska u Hrvatsku sastao s vodećim japanskim gospodarstvenicima koji su spremni na velika ulaganja u Hrvatsku.

Oba su se sugovornika složila da je za to potrebno promijeniti ulagačku klimu u Hrvatskoj. Potpredsjednik Sabora na kraju je razgovora uputio poziv japanskom veleposlaniku za posjet Ivancu, a veleposlanik Tsuji uputio je poziv potpredsjedniku Sabora na obilježavanje obljetnice japanskog potresa i tsunamija koja se obilježava 28. ožujka u hotelu Esplanade.

Autor: Služba za odnose s javnošću