Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić sudjeluje na regionalnom kongresu "Jugoistočna Europa – regija povoljnog poslovnog okruženja"

Beograd – Potpredsjednik Sabora i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić danas i sutra sudjeluje na prvom međunarodnom kongresu "Jugoistočna Europa – regija povoljnog poslovnog okruženja", koji se u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj održava u Beogradu.

Milorad Batinić je, sudjelujući u radu kongresa, kazao kako i država i lokalna samouprava dijele odgovornost za privlačenje investicija i razvoj postojećeg gospodarstva. "Preduvjet za razvoj je strateško opredjeljenje države za ulaganje i poticanje poduzetništva. Međutim, jednako je važno i osiguravanje stabilnog zakonodavnog i institucionalnog okvira, ali i niz konkretnih mjera koje će pridonijeti razvoju gospodarstva. To su svakako pristupačne kreditne linije za poduzetnike i obrtnike, olakšice poslodavcima za nove zaposlenike, smanjenje parafiskalnih nameta gospodarstvu te promocija ulaganja u razvoj ljudskih potencijala vezanih uz potrebe gospodarstva".

Kako je Batinić na beogradski kongres pozvan u dvojakoj ulozi, kao potpredsjednik Sabora, ali i kao gradonačelnik Grada Ivanca, koji je jedan od četiri hrvatska grada koji su obuhvaćeni projektom certificiranja gradova s povoljnim poslovnim okruženjem, osvrnuo se i na ulogu gradova i općina u ovom procesu. "Na lokalnoj samoupravi je da pouzdano i brzo rješava zahtjeve poduzetnika ne stvarajući nepotrebne barijere za investicije. Organiziranjem edukacija za gospodarstvenike, ali i tribina i javnih rasprava o aktivnostima državnih tijela u domeni gospodarstva te pomaganjem pri formiranju lokalnih i regionalnih udruženja poduzetnika i obrtnika također se može pomoći."

Govoreći o konkretnim primjerima iz svog grada Batinić je pobrojao čitav niz projekata koji su već zaživjeli u ivanečkoj praksi. "Grad Ivanec je pokrenuo mikrokreditiranje obrtnika, malih poduzetnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Rješavanjem imovinsko-pravnih pitanja, otkupom zemljišta te kompletnim komunalnim opremanjem osigurali smo pogodnosti za investitore koji žele ulagati u našu industrijsku zonu, a grad vodi računa i o obrazovnoj strukturi, budući da je za nas obrazovanje temelj uspješnog gospodarstva. Naime, već nekoliko godina sufinanciramo stipendije za deficitarna zanimanja ivanečkim tvrtkama i obrtnicima, a srednjoškolski kurikulumi prilagođavaju se realnim potrebama našeg gospodarstva."

Kroz niz panela beogradski će kongres pokušati dati odgovore na pitanja o ekonomskoj perspektivi regije. Što države i lokalne samouprave zemalja jugoistočne Europe mogu učiniti kako bi unaprijedile gospodarsku suradnju i konkurentnost cijele regije te kako osigurati stabilno poslovno okruženje u skladu sa standardima Europske unije, samo su neke od tema o kojima se danas raspravlja.
 
Dolazak u Beograd najavili su brojni uglednici iz političkog i gospodarskog života Srbije, BIH i Makedonije, a najavljeno je i potpisivanje regionalnog Memoranduma o suradnji. Organizatori očekuju da će sudionici kongresa, koji se održava 23. i 24. veljače, uspostaviti prvu zajedničku platformu za promociju poslovnog okruženja u jugoistočnoj Europi.

Autor: Ured potpredsjednika Sabora