Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner nastavlja službeni posjet Irskoj

Dublin - Tijekom dvodnevnog službenog posjeta Irskoj potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner susreo se s predsjednikom irske Vlade Leom Varadkarom te prvom potpredsjednicom Europskoga parlamenta Mairead McGuinness.

U razgovorima s visokim dužnosnicima potvrđeni su odlični odnosi dviju država te suradnja - kako bilateralna, tako i u institucijama Europske unije. Na marginama obilježavanja stote obljetnice konstituirajuće sjednice Donjeg doma Parlamenta Irske, akademik Reiner održao je sastanak s nadbiskupom Dublina Diarmuidom Martinom. 

Glavne teme razgovora bile su hrvatsko iseljeništvo, gospodarska razmjena te politička situacija u zemljama hrvatskog susjedstva. Akademik Reiner zahvalio je nadbiskupu na pomoći pri uspostavljanju Hrvatske katoličke misije u Dublinu ističući pritom važnost duhovnog vodstva brojnim Hrvatima koji su svoj novi dom pronašli u Irskoj.

Nadbiskup Martin rekao je kako je i Irska iskusila odlazak svojih građana u inozemstvo, no kako se velik broj iseljenika i vratio u domovinu, obogaćen novim iskustvom i znanjem. Akademik Reiner iskazao je nadu da će se i hrvatsko iseljeništvo ipak s vremenom vratiti u Hrvatsku te potaknuti razvoj našeg gospodarstva novostečenim radnim iskustvima. 

Sugovornici su razmijenili mišljenja o utjecaju Brexita na irsko gospodarstvo te iskazali nadu u intenzivniju trgovinsku razmjenu dviju zemalja. Turizam je istaknut kao područje s najvećim potencijalom suradnje Hrvatske i Irske, čemu u prilog ide i sedam sezonskih izravnih zrakoplovnih linija. U nastavku susreta razgovaralo se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.