Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner nazočio obilježavanju Dana Matice hrvatske

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je u utorak obilježavanju 178. obljetnice Dana Matice hrvatske. 

U pozdravnom obraćanju rekao je kako je Matica hrvatska ponosni svjedok očuvanja hrvatskoga narodnog bića, hrvatske ustrajnosti i hrvatske borbe za vlastite vrijednosti te dodao kako su najveći velikani hrvatske političke i javne scene 19. stoljeća bili uključeni u stvaranje i rad Matice. - Bilo je to vrijeme buđenja nacionalne svijesti i zamaha mladih intelektualaca koji su se riječju, perom i djelom borili za ono što je stoljećima bilo zatirano - za jedinstvenost hrvatskog naroda, ujedinjenje hrvatskih zemalja i hrvatski jezik, kazao je. Potpredsjednik Reiner rekao je kako je Matica hrvatska kroz bogatu povijest zadužila Hrvatsku jednima od najvećih vrijednosti kulturne baštine, poput časopisa Vijenac, Kolo,Hrvatske revije te biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti, no naglasio je kako izdanja Matice hrvatske žive i danas, posvećena su burnoj i bogatoj povijesti, ali su okrenuta budućnosti.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković rekao je da je Matica hrvatska u svim bitnim trenucima naše povijesti, od buđenja nacionalne svijesti i narodnog preporoda do ostvarenja samostalne hrvatske države,  imala važnu ulogu. - U vremenu brzih promjena i globaliziranoga svijeta, naglasio je, čuvanje našeg nacionalnog identiteta jedno je od ključnih suvremenih izazova za hrvatski narod, u domovini i iseljeništvu.

U prigodnom predavanju o dr. Franji Tuđmanu i Matici hrvatskoj, predsjednik Matice Stipe Botica podsjetio je kako je Tuđman počeo surađivati s Maticom 1964., dodavši kako je Tuđman nakon gotovo dvadesetogodišnje zabrane rada Matice hrvatske i nakon pada hrvatskoga proljeća potaknuo obnoviteljski rad Matice hrvatske.

Obilježavanju 178. obljetnice Matice hrvatske nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te drugi visoki gosti.